Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reacții la Bruxelles: Macron încearcă marea cu degetul

macron-bruxelles-commission-europeenne.jpg

macron bruxelles
Emmanuel Macron a esuat în a crea En Marche Europe si încearca sa lege noi aliante
Sursa imaginii: 
Reuters

Scrisoarea trimisă de Emmanuel Macron în toate statele UE prin care el cheamă la o așezare a Europei pe noi baze a fost bine primită la Bruxelles de liberali ca Guy Verhofstadt și Charles Michel. Dar o parte din ideile lui sunt considerate „periculoase”.

A se adresa popoarelor europene peste capul politicienilor, iată o metodă considerată periculoasă fiindcă a fost deja pusă în practică de populiști. 

„Naționaliștii fără soluții” cum îi numește el pe unii dintre politicienii actuali sunt și ei deranjați de demersul președintelui francez pe care îl combat astazi naționaliștii flamanzi (N-VA).

In rest, scrisoarea este văzută în același timp ca un mesaj intern și ca o tentativă de a crea alianțe electorale Europa cam cu cine s-o nimeri. Un Guy Verhofstadt care vrea să-și lărgească grupul politic în Parlamentul European (ajuns cu greu pe locul patru în 2014) este fără îndoială un aliat, dar unul prea facil.

Macron vrea mai mult și caută acum parteneri în toată UE, chiar și în România unde USR-PLUS este o opțiune. 

Dar ideile sale nu sunt noi, se spune în mediile de la Bruxelles. Renașterea Europei și combaterea influentelor de la Moscova în cursul campaniei electorale europene era deja un subiect major în 2014.

La această idee subscrie acum Donald Tusk, dar trebuie spus – și poate că Macron are dreptate s-o reamintească – că Europa este mai departe vulnerabilă și că în afara unor declarații de bune intenții, nu s-a făcut nimic tangibil pentru a combate aceste influente. 

Salariul minim european nu este o idee de geniu care l-a trăsnit pe Macron, ci este un deziderat înscris din 2017 în Carta europeană a drepturilor sociale – niciodată aplicată în Franța....

Alegeri decisive pentru Europa, spune Macron apropo de momentul mai 2019, dar mai degrabă, spun analiștii, un fel de ghiveci de idei mai mult sau mai puțin concrete creat prin „Conferință pentru Europa” cu care Macron compară momentul electoral. 

O altă pierdere de energie și de bani, s-ar spune, căci UE nu e la prima sa încercare de acest tip. Convenția europeană din 2003 nu a dus la nimic tangibil, dar a consumat banii contribuabilului timp de un și jumătate. Constituția Europeană pe care ar fi trebuit s-o producă - dar pe care de fapt nici nu a generat-o ca atare - a fost sugrumată în fașă de referendumul francez și de cel olandez (2005).