Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce șanse de trecere are moțiunea împotriva lui Tudorel Toader

UDMR votează împotrivă. PSD îl critică.

Test de încredere pentru Tudorel Toader. Deputații votează la ora 12:00moțiunea împotriva ministrului Justiției. Tudorel Toader a anunțat că nu va participa la vot pentru că nu are calitatea de parlamentar. 

Tudorel Toader a avut și un mesaj pentru magistrații care nu au fost de acord cu Ordonanța 7 și cu modificările care au survenit ulterior.

„La Guvern, doamna premier a avut o întrevedere cu președinta CSM, cu președinta Asociației procurorilor din România, președinta UNJR, cu șeful Inspecției Judiciare, cu procurorul șef de la Secția specială de anchetă a infracțiunilor din domeniul justiției și acolo au fost convenite cele cinci modificări pe care le-am propus ieri. Votul a fost dat per ansamblu și nu pe cele cinci soluții pe care orice magistrat și le-a dorit și le-am adoptat. (...) Sunt convins că avizul negativ (c.n. dat de CSM) exprimă dorința de a abrogare și a altor soluții din Ordonanță, cât a mai rămas ea”, a mai spus Tudorel Toader.

Cum votează partidele?

Kelemen Hunor a anunțat că UDMR îl va sancționa pe ministrul Justiție la vot din cauza OUG pe legile Justiției, despre care a spus că „nu e una rațională”. 

„OUG pe justiție nu e rațională și iată dovadă au dat OUG, de aceea nu îl vom susține pe domnul Toader de data aceasta. Colegii mei vor avea mâine dimineață o ședință de grup, dar nu îl vom susține pe domul Toader în aceste condiții. Sigur în moțiunea simplă sunt multe chestii cu care nu sunt de acord, dar în ceea ce privește OUG nu avem niciun argument rațional, nu se poate merge în acest hal în sistemul judiciar cu aceste modificări de la o zi de alta. Nu suntem de acord cu poziția ministrului și vom sancționa prin vot. (...) Nu putem să fim luaţi aşa, de pe o zi pe alta, să părem că am vorbit degeaba, am lucrat degeaba, că am fost, pur şi simplu, idioţii utili ai nu ştiu cui”, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor, marți seară la TVR 1.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că parlamentarii partidului pe care îl conduce nu vor susține la vot moțiunea simplă pe Justiției. În ceea ce privește PSD, Liviu Dragnea nu s-a poziționat clar. Întrebat de jurnaliști ce vor face deputații PSD la vot pe moțiunea simplă, Dragnea a răspuns evaziv "Vom vedea". 

Ieri au venit critici si din partea PSD. Fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache l-a criticat dur pe Tudorel Toader care ar fi trecut peste voinţa Parlamentului în cazul separării carierii magistraţilor. Un alt reproş: nu s-a consultat cu actorii din justiţie înainte de a da ordonanţe de urgenţă.