Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis retrimite bugetul pe 2019 la Parlament

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri la Palatul Cotroceni că retrimite la Parlament legea bugetului de stat pe 2019. ”Faceți un buget sănătos pentru România”, a cerut șeful statului.

Klaus Iohannis critică bugetul pe 2019, chiar dacă CCR a decis miercuri că este constituțional. A doua obiecție a președintelui, cea privind legea plafoanelor bugetare, a fost admisă de CCR cu unanimitate de voturi. Judecătorii au stabilit că nu a fost respectat parcursul legislativ.

Președintele spune că ”Parlamentul are ocazia și responsabilitatea să facă rapid corecturile necesare, astfel încât bugetul să fie pentru dezvoltarea României”.

”Decizia de astăzi a CCR cu privire la legea plafoanelor demonstrează încă o dată, dacă a fost nevoie, că PSD legiferează nu numai imoral şi prost, dar şi neconstituţional. CCR a decis că una dintre legile pe care le-am contestat, legea plafoanelor a fost adoptată de majoritatea pesedistă cu încălcarea normelor. În ceea ce priveşte decizia pe legea bugetului de stat, nu voi comenta hotărârea Curţii, dar bugetul este croit greşit, pe cifre false, împotriva tuturor obiectivelor majore ale românilor. Pe scurt, rămâne bugetul ruşinii naţionale. Cel mai slab Guvern din istoria post-decembristră, un Guvern al incompetenţei a croit un buget pe măsura sa. Bugetul pe 2019 e construit pe un scenariu fantezist, fără garanţii pentru punerea în aplicare, fapt confirmat de instituţiile europene", declară Klaus Iohannis.

Legea bugetului de stat pe 2019 este constituțională, a decis miercuri Curtea Constituțională a României (CCR). Șeful statului a acuzat în sesizarea de la CCR pe tema bugetului pe 2019 faptul că au fost încălcate rolul şi atribuţiile Consiliului Fiscal.

De asemenea, ar fi fost încălcate în opinia președintelui principiile şi reglementările privind responsabilitatea fiscal-bugetară, dar şi normele de tehnică legislativă.

Ce se va întâmpla în continuare? l-am întrebat pe profesorul în economie Mircea Coșea

“Se va întâmpla un lucru pe care până acum România nu l-a mai avut - și anume o întârziere a bugetului cu 4 până la 5 luni”, spune profesorul în economie Mircea Coșea, intervievat de Andreea Orosz (audio)

Profesorul în economie Mircea Coșea, intervievat de Andreea Orosz