Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


E Huawei un pericol pentru România? Liberalii cer explicații

hua_huawai.jpg

Image source: 
pixabay.com

Partidul Național Liberal va solicita răspunsuri  în Parlament din partea ministrului Comunicațiilor, în contextul în care tot mai multe state au exprimat îngrijorări referitoare la vulnerabilitățile pe care le-ar putea crea companie de tehnologie chineză Huawei. Demersul vizează strict accesul la infrastructura critică  - explică la RFI Pavel Popescu, reprezentantul liberalilor în comisia IT a Camerei Deputaților: 

Pavel Popescu: Nu am spus anchetă. Traducerea din engleză a fost de așa natură. M-am referit la faptul că PNL, în calitatea de partid de opoziție, va face demersuri pentru aflarea unor informații de extremă importanță pentru securitatea acestui stat. 

Reporter: Unde va face aceste demersuri?

P.P: Vom demara în plen, în primul rând, o sesiune de interpelări și întrebări cu domnul ministru al comnunicațiilor în condițiile în care el poate veni la ora ministrului. Este obligat să vină la ora ministrului. 

Rep: Dumneavoastră pe ce vă bazați anumite suspiciuni pe care le aveți, pe ce apare în presa străină referitor la Huawei, pe scandalul cu Statele Unite? De ce aveți aceste temeri?

P.P: 7 servicii secrete ale unor state mari și-au expus opinia pe subiectul Huawei. Au spus că sunt suspiciuni de spionaj în infrastructura strictă a statelor respective construită cu componente Huawei. Aceste opinii din Bloomberg, Reuters, CNN, BBC sunt ale experților și ale diplomaților, ale guvernelor țărilor respective. Guvernul doamnei Merkle face cercetări în acest caz. Dar și Statele Unite, care sunt partenerul strategic al României, în două alianțe, atât în alianța directă cu ei, cât și în Alianța Nord Atlantică. Eu vorbesc despre infrastructura critică a statului. PNL nu se va exprima pe ce tot ceea ce merge pe componente end user, la consumatorii publici.

Rep: Să explicăm mai clar ca să înțeleagă toată lumea. Nu aveți o problemă că oamenii își cumpără un telefon mobil Huawei, ci faptul că Huawei ar putea participa la infrastructura 5G. 

P.P: Exact. Primele surse de investiții pentru aceste infrastructuri vor fi cele ce deservesc instituții publice sau puncte de interes național, ca aeroporturile. Când acea infrastructură folosește echipamente, care, conform partenerilor noștri trebuie banate, oprite de la a face parte din astfel de infrastructuri, înseamnă că încalci un tratat. Expui în primul rând statul și doi, expui alianța la vulnerabilități. Aceasta este ordinea. Eu sunt român și reprezint în primul rând interesele statului român și România. 

Rep: În logica demersurilor, nu ar fi mai firesc să cereți un punct de vedere de la SRI, de exemplu, în loc să așteptați ora ministrului?

P.P: Ordinea firească și raționamentul clasic este să întreb ministrul și ministrul care are în coordonare astfel de infrastructuri. Politic vă spun că în 2013 s-a semnat un memorandum cu această companiei, prin care i se dădea posibilitatea de a fi parte majoră din infrastructura critică a României, guvern, sistem educațional, absolut tot.

Rep: Politic vă întreb. Vă preocupă mai mult o eventuală problemă cu Huawei decât faptul că în bugetul pe anul în curs executivul a inclus la capitolul venituri banii pe care ar urma să îi obțină din licitația pentru rețelele 5G, bani pe care deocamadată nu îi are?

P.P: Licitațiile în sine sunt parte a planului de vânzare a spectrului 5G pe care se va construi infrastructura care, posibil, ar putea fi construită de Huawei.  Dar licitațiile vor fi făcute cu operatorii mobili. Vis-a-vis de banii care au fost prinși în proiectul de buget, este total greșit ceea ce a făcut guvernul, să bugeteze niște bani despre care nu știe că vor veni sau nu în buget. O licitație este o licitație. Domnul Dragnea sau Vâlcov sau cei care au făcut bugetul au aruncat cu ușurință niște cifre acolo doar pentru a-și acoperi deficitele bugetare.

Rep:„ Este extrem de urgent să blocăm orice tranzacții publice, contracte, licitații cu Huawei”, ați fi declarat dumneavoastră dacă ați fost preluat corect.

P.P: Pentru infrastructura critică.

Rep: Dar nu este un semnal economic delicat pe care îl dă un partid de dreapta? La urma urmei, la o licitație e liber să participe oricine din orice parte a lumii.

P.P: A fost o sugestie. Un partid nu poate opri o licitație. Este imposibil. Este o declarație politică. Ca politician am libertatea să fac o declarație în lumina celor prezentate într-un context internațional.

Rep: Este valabilă formularea sau sintagma „preferăm, într-o situație din aceasta, să fim spionați de aliați decât de alții”? Mă gândesc că și echipamentele americane au vulnerabilitățile lor.

P.P: Eu nu acuz pe nimeni. În context internațional există niște discuții la nivel înalt, niște informații cu privire la această companie. Eu am venit și am ridicat problema. Am pus pe agenda publică a României exact aceeași problemă în contextul parteneriatelor strategice. Nu îmi pun și nu punem problema că un partener startegic și un aliat care, de exemplu, face o invstiție de 800 de milioane de euro în România pentru un scut, ar trebui luat în calcul pentru spionarea acestui stat. Un partener este un partener.