Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Cum a salvat Guvernul Armand Călinescu tezaurul Poloniei

În 7 martie 1939, în România își începea mandatul guvernul condus de Armand Călinescu. Era un Executiv condus de unul dintre cei mai duri prim-miniștri ai României, căruia i-a fost dat să guverneze și să moară într-una dintre cele mai turbulente perioade din istorie.

Armand Călinescu a fost marcat de personalitatea tatălui său, colonelul Mihai Călinescu, un militar tenace, dur și disciplinat. Armand Călinescu a studiat la Facultatea de Drept și la cea de Filosofie a Universității București, apoi a studiat în Paris, unde a obținut titlul de doctor în științe economice și politice. A revenit în țară în anul 1918, când a fost numit judecător. A rămas magistrat doar un an, pentru că s-a alăturat Partidului Țărănesc, condus de Ion Mihalache. Acest partid a fuzionat în 1926 cu Partidul Național Român, condus de Iuliu Maniu și s-a format PNȚ. Armand Călinescu a ajuns, în același an, deputat pe listele acestui partid.

În 1928, a fost numit prefect de Argeș, iar apoi a fost promovat subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii, în același an. În 1930, a devenit subsecretar de stat la Ministerul de Interne. S-a remarcat prin fermitate. Atitudinea sa dură față de legionari a contribuit la căderea Guvernului Alexandru Vaida-Voevod, în 1933. Armand Călinescu a devenit în acea perioadă tot mai apropiat de Regele Carol al II-lea și s-a îndepărtat de Iuliu Maniu și Ion Mihalache.

În 1938, la propunerea Regelui, a devenit ministru de Interne în Guvernul condus de Octavian Goga. Au urmat scurte mandate la conducerea unor ministere precum cele ale Sănătății, Educației Naționale și Apărării Naționale, apoi, în 7 martie 1939, a devenit prim-ministru.

Armand Călinescu a fost implicat în reprimarea Mișcării Legionare, care își asumase asasinatul ca mijloc de luptă politică. Corneliu Zelea Codreanu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, pentru că devenise o unealtă a Germaniei naziste, apoi a fost ucis, împreună cu alți lideri legionari. Armand Călinescu și-a dat acordul pentru eliminarea acestora.

În  planul politicii externe, Armand Călinescu a fost ferm pentru continuarea alianței cu Franța și Marea Britanie. Mai mult, el a pus la cale un plan pentru distrugerea câmpurilor petrolifere de pe Valea Prahovei, precum și a rafinăriilor, în cazul unei invazii germane.

În timpul mandatului său a izbucnit Cel de-al Doilea Război Mondial. România a decis să rămână neutră, dar să ajute Polonia. În 17 septembrie 1939, la ora 23.00, președintele și Guvernul Poloniei s-au refugiat în România și au fost primiți la Cernăuți. De asemenea, a fost primit și tezaurul Băncii Naționale a Poloniei, care a fost trimis, prin Constanța în Anglia, pentru a finanța în continuare efortul de război. În România, au ajuns 100.000 de refugiați polonezi, dintre care 60.000 de militari, care au fost lăsați apoi să plece în străinătate pentru a lupta contra Germaniei.

Aceste măsuri i-au grăbit sfârșitul lui Armand Călinescu. În 21 septembrie 1939, el a fost asasinat de un comando legionar. Asasinii, împreună cu alți 300 de lideri legionari, au fost uciși, drept răzbunare. În urma lui Armand Călinescu a rămas imaginea unui lider controversat, dar capabil.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 7 martie 2019