Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal European, 7 martie

ro2019.jpg

Image source: 
romania2019.eu

O conferință europeană privind egalitatea de șanse între femei și bărbați are loc la București în mai, iar Uniunea Europeană vrea să se asigure că traficul feroviar cu Marea Britanie nu va fi perturbat în cadrul unui Brexit fără accord. Iată principalele subiecte ale Jurnalului European de astăzi.

Presedinția română a Consiliului Uniunii Europene va organiza în perioada 29-30 mai 2019, o Conferință la nivel înalt privind egalitatea de șanse între femei și bărbați. ”Ne-ar face o plăcere deosebită dacă ați putea participa la această conferință”. Declarația a fost făcută ieri, la Bruxelles, de premierul roman Viorica Dăncilă care a participat la Consiliul European al Femeilor.

Viorica Dăncilă a declarat că președinția română și-a asumat deja o serie de obiective majore în acest domeniu: ”creșterea independenței economice a femeilor, pentru care avem în vedere măsuri menite să contribuie la combaterea diferențelor de remunerare între femei și bărbați, cu accent deosebit pe inițiativa Comisiei privind Planul de acțiune 2017-2019, privind combaterea diferenței de remunerare între femei și bărbați” a declarant premierul. Aceasta a adăugat că în România, femeile sunt plătite cu doar 5,2% mai puțin decât bărbații, aceasta fiind și cea mai redusă medie pe plan European.

Președinția română s-a preocupat de asemenea de stimularea măsurilor menite să sprijine participarea femeilor la piața muncii și, în mod special, în funcții de decizie.  „În acest sens, ne-am propus și mă bucur să pot afirma că am și adus la îndeplinire acest obiectiv, de finalizare a negocierilor pe dosarul privind echilibrul dintre viața profesională și cea de familie a părințiilor și îngrijitorilor”, a mai declarat la Bruxelles, Viorica Dăncilă.

 

Uniunea Europeană vrea să să asigure că există o conectivitate ferovioară și că siguranța în acest domeiu va fi respectată în eventualitatea unui Brexit fără accord.

Comitetul Reprezentanților Permanenți al Consiliului a acordat ieri președinției române un mandat de negociere cu Parlamentul European cu privire la prelungirea temporară a valabilității anumitor autorizații, certificate și licențe în vederea asigurării continuității serviciilor de transport feroviar. Aceste măsuri sunt condiționate de aplicarea de către Regatul Unit a unor standarde, cerințe și proceduri identice privind conectivitatea feroviară transfrontalieră.

Regulamentul va fi aplicabil din ziua următoare datei la care tratatele UE vor înceta să se aplice Regatului Unit, cu excepția cazului în care, până la acea dată, va intra în vigoare un acord de retragere încheiat cu Regatul Unit.

Rubrica Jurnal european din 7 martie 2019