Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


BEC interzice Alianța 2020 USR PLUS la europarlamentare

Biroul Electoral Central a respins  miercuri cererea de înscriere în competiția electorală a Alianței 2020 USR PLUS pentru alegerile europarlamentare. Reprezentanții PLUS au reacționat la scurt timp și au transmis că decizia BEC ar fi una abuzivă.

Reprezentanții PLUS susțin că motivul interzicerii ar fi acela că Dacian Cioloș, respectiv Dan Barna, nu ar fi înregistrați ca președinți ai formațiunilor în Registrul partidelor politice. 

"Dan Barna a fost ales președinte al USR în octombrie 2017, în vreme ce Dacian Cioloș a fost ales președinte PLUS în februarie 2019. Ambele partide au solicitat înregistrarea președinților la Tribunalul București, dar până acum nu au primit o decizie definitivă. Pentru acest motiv, BEC a respins cererea de înregistrare a Alianței. Este o decizie politică luată la presiunile regimului corupt instaurat de Liviu Dragnea în România.

N-au contat documentele juridice pe care le-am depus. N-au contat deciziile legale ale celor două partide și voința celor 14.000 de membri. Nu contează nici cele 200.000 de semnături pe care le-am strâns. Ne-au respins cererea pentru că lui Liviu Dragnea îi este teamă de Alianța 2020 USR PLUS, de „Fără Penali“, de „Oameni Noi“, de tot ceea ce înseamnă această Alianță și de toate speranțele care sunt legate de ea."  - au transmis cei de la PLUS, într-un comunicat de presă. 

Procedural, decizia poate fi contestată la Înalta Curte, demers pe care cele două formațiuni  au anunțat deja că îl vor face:

"Vom contesta la Înalta Curte și avem încredere că judecatării vor îndrepta abuzul comis de BEC. Vom merge mai departe și dacă decizia ÎCCJ va fi defavorabilă, chiar dacă USR și PLUS vor fi nevoite să candideze separat în alegeri. Vom strânge din nou semnăturile, ne vom sprijini unii pe ceilalți. Vom merge alături în campanie și vom folosi toate resursele pe care le avem la dispoziție pentru a opri regimul Dragnea-PSD. Vrem o Românie fără penali și fără hoție și suntem dispuși să ne batem până la capăt pentru asta."

Dacă instanța nu le va da câștig de cauză, cele două  partide vor putea candida separat la alegerile din 26 mai. Pentru aceasta însă, vor trebui să strângă din nou semnături. 

 

usr_plus_com.jpg

Image source: 
facebook.com/USR

Dan Barna a fost ales președinte al USR în octombrie 2017, în vreme ce Dacian Cioloș a fost ales președinte PLUS în februarie 2019.

1188