
Politică
Procurorul european: blocaj previzibil al negocierilor
kovesi.jpg

Ar fi trebuit să fie o negociere egală, dar Parlamentul European se pare că alege o confruntare.
Cei trei deputați europeni (președintele și vice președinta comisiei LIBE, alături de președinta comisiei Control Bugetar ) vor prezenta un candidat unic, pe Laura Codruța Kövesi, în loc de o listă de preferințe.
De partea sa, Consiliul, reprezentat de viitoarele președinții europene care nu au candidat în această cursa, se prezintă cu trei candidați în ordinea preferințelor. Cap de lista este Jean-François Bohnert.
Negocierile, care încep săptămâna viitoare, se arată astfel destul de dure din cauza poziției inflexibile a Parlamentului European. Se spune că statele membre sunt dezamăgite de această atitudine și se așteaptă la întârzieri în derularea acestui proces.
Dar situația era previzibilă. Aflat în campanie electorală și dorind să se afirme cu orice preț și să-și joace pe deplin rolul de forum democratic ales, Parlamentul European este hotărât să îngreuneze discuțiile.
Echipa de negocieri a Parlamentului este una dură.
Claude Moraes, laburist britanic, părăsește in curând Parlamentul European – dar vrea s-o facă triumfator. Inge Grässle este cunoscută pentru intransigența sa (deși s-a dat odată la o parte din drumul Comisiei Europene când a fost vorba de cheltuielile neclare ale unor comisari europeni). In fine, Judith Sargentini , ecologistă olandeză, este faimoasa persoană care a remarcat că Maria Grapini număra greșit voturile primite în LIBE de Kövesi.
Apoi, Consiliu nu are obiceiul să facă concesii Parlamentului, mai ales atunci când se simte agresat. In plus, preferința statelor membre este pentru candidatul francez, iar Franța nu va renunța ușor la această victorie.
Situația se poate îndrepta, prin urmare, foarte repede către un blocaj. Negocierile pentru desemnarea primului procuror european din istoria UE ar fi trebuit încheiate pâna la sfârșitul lunii martie. Vineri, 8 martie, miniștrii de justiție ai UE dezbat de altfel liniile ce țin de operabilitatea Parchetului European care va avea sediul la Luxembourg.
In condițiile date, discuțiile se pot prelungi și astfel se ajunge în aprilie, ceea ce se apropie în mod periculos de data alegerilor europene.
Parchetul european ar trebui să-și înceapă activitatea în cursul anului 2020.