Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A. Țăranu, la RFI: Dacă USR și PLUS nu vor putea participa la europarlamentare, suntem ca Turcia, Ungaria sau Polonia

ciolos.jpg

Liderul PLUS, Dacian Cioloș
Liderul PLUS, Dacian Cioloș
Sursa imaginii: 
Facebook

Într-un interviu acordat RFI, analistul politic Andrei Țăranu declară că, dacă se va ajunge ca USR și PLUS să nu poată participa la europarlamentare, ”avem de a face cu o putere (n.r. alianța PSD-ALDE) asemănătoare cu cea din Turcia, Ungaria sau Polonia, state în care Puterea a făcut tot ceea ce i-a stat în putință să anihileze competiția politică”.

Formațiunile politice USR și PLUS sunt în pericol de a nu participa la alegerile europarlamentare din 26 mai. Asta, după ce Biroul Electoral Central a respins joi solicitarea alianţei electorale USR – PLUS de înscriere în acest scrutin, iar cele două formațiuni ar putea fi obligate să adune într-un timp extrem de scurt câte 200.000 de semnături care să le permită să se înscrie în scrutin.

Motivul acestui refuz din partea BEC? Dacian Cioloș și Dan Barna nu ar figura ca preşedinţi ai PLUS, respectiv USR în Registrul partidelor politice.

Ambele partide afirmă de altfel că au solicitat înregistrarea preşedinţilor la Tribunalul Bucureşti, dar până acum nu au primit o decizie definitivă. Cele două partide reclamă o conspirație cu accente politice care ar urmări scoaterea lor din cursa pentru alegerile europarlamentare.

Analistul politic Andrei Țăranu declară, la RFI, că nu crede că Biroul Electoral Central este controlat de PSD-ALDE. Totuși, dacă s-ar ajunge ca USR și PLUS să nu poată candida la alegerile europarlamentare ar fi un lucru foarte grav, spune Andrei Țăranu:

”Așa cum sună legea, nu poate fi dată o semnătură decât pentru un anumit partid. Or alianța care a fost constituită de domnul Barna și de domnul Cioloș a fost declarată incapabilă de a intra în alegeri, ceea ce înseamnă că cele 200.000 de semnături care au fost date sunt practic blocate. E foarte greu de crezut că, în mai puțin de trei săptămâni, cele două partide, fiecare din ele, vor reuși să strângă câte 200.000 de semnături”, spune la RFI Andrei Țăranu.

Politologul Andrei Țăranu (sursa: Facebook)

Întrebat ce ar însemna dacă s-ar ajunge ca cele două formațiuni să nu se poată înscrie în cursa europarlamentară, analistul politic atrage atenția că ”ar fi o mare problemă. S-ar crea senzația –senzație care este tot mai acută – că avem de a face cu o putere (n.r. alianța PSD-ALDE) asemănătoare cu cea din Turcia, Ungaria sau Polonia, state în care Puterea a făcut tot ceea ce le-a stat în putință liderilor respectivi de a anihila practic competiția politică”.

Ascultă:

 
Analistul politic Andrei Țăranu, despre situația dificilă a USR-PLUS