Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Sfârșitul trist al lui Carol al II-lea

carol_al_ii-lea.jpg

Regele Carol al II-lea în 1938
Image source: 
Wikipedia

În 9 martie rămășițele pământești ale Regelui Carol al II-lea vor fi reînhumate în noua Catedrală Regală și Arhiepiscopală din Curtea de Argeș. El își va dormi somnul de veci alături de fiul său, Regele Mihai I, precum și de nora pe care nu a cunoscut-o, Regina Ana. Povestea lui Carol al II-lea este una dintre cele mai triste din istoria României.

Cel care avea să devină Carol al II-lea s-a născut în 15 octombrie 1893. Nașterea sa era un prilej de bucurie imensă: era primul vlăstar al Dinastiei născut pe pământ românesc. Carol a fost educat după principiile unchiului său, Regele Carol I, spre nemulțumirea mamei sale, Regina Maria.

După moartea lui Carol I, în 1914, pe tronul României a urcat Regele Ferdinand I, iar Carol a devenit Principe Moștenitor. În timpul Primului Război Mondial, în calitate de ofițer de vânători de munte, Principele Carol și-a făcut datoria în mod onorabil, până în septembrie 1918.

Îndrăgostit de Zizi Lambrino, fiica unui general român, Carol și-a părăsit regimentul și a fugit la Odesa, pentru a se căsători cu aleasa sa, deși astfel încălca voința Regelui și Constituția. Întors în țară, a fost pus sub arest, apoi căsătoria a fost anulată. Totuși, în urma ei, a venit pe lume un copil, în 1919, Mircea Lambrino.

Carol a fost trimis într-un veritabil ocol al Pământului, pentru a promova interesele României. În călătorie, a cunoscut-o pe Principesa Elena a Greciei și Danemarcei. Cei doi s-au căsătorit la începutul anului 1921. În același an, a venit pe lume fiul lor, Mihai I al României. Însă relațiile dintre soți s-au deteriorat, într-o asemenea măsură încât, în 1925, Carol a decis să rămână în străinătate alături de amanta sa, Elena Lupescu. El a renunțat la prerogativele regale.

Fiul său, Mihai, a fost proclamat principe moștenitor în 1926. Un an mai târziu, Regele Ferdinand I a murit, iar Mihai I a devenit Rege, ajutat de un Consiliu de Regență.

Carol al II-lea a revenit în țară în 1930 și și-a detronat fiul. S-a proclamat Rege, iar pentru Mihai a inventat titlul de Mare Voevod de Alba Iulia. Principesa Elena a fost trimisă în exil.

Primii ani ai domniei lui Carol al II-lea au fost marcați de strălucire. România a ieșit din criză și a cunoscut o înflorire economică și culturală fără precendent. Însă, încet, Carol al II-lea s-a înconjurat de o camarilă rapace. Șirul greșelilor a continuat în 1938, prin instaurarea unui regim autoritar. Cultura regală pe care o promovase până atunci a fost înlocuită cu cultul regelui.

În plan extern, Carol al II-lea a continuat politica tradițională de alianțe. Însă, în 1940, alianțele României s-au prăbușit: Cehoslovacia, Polonia și Franța fuseseră ocupate de Germania. România a pierdut Basarabia, Bucovina de Nord, Transilvania de Nord și Cadrilaterul. Carol al II-lea a plătit cu tronul erorile sale. Detestat de cei mai mulți dintre români, a plecat în exil, alături de amanta sa, în septembrie 1940. Nu a mai revenit niciodată în țară. Fiul său, Regele Mihai I, a refuzat să îl revadă. Carol al II-lea nu și-a văzut niciodată nepoata, pe Majestatea Sa, Margareta a României, născută în 1949. El a murit însingurat, în exil, în Portugalia, în 1953. Osemintele sale au fost depuse inițial în necropola regală a Portugaliei, apoi, în 2003, au fost readuse în țară. Acum, ele vor fi înhumate în noua catedrală din Curtea de Argeș.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 8 martie 2019