Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vladimir Tismăneanu la Dialog European: “România se află într-un moment de răscruce!”

”Este clar că avem de a face cu o ofensivă calculată, planificată, perseverentă  împotriva statului de drept și împotriva instituțiilor care garantează independența justiției“ afirmă politologul Vladimir Tismăneanu la RFI, comentând de la Washington evenimentele politice recente din România. 

”Cel mai mare adversar al vieții democratice din România este deznădejdea. Resemnarea cu status-quo-ul ( …) Suntem într-o stare de tumult politic și ca atare cred că, realmente România se află într-un moment de răscruce”, spune Tismăneanu.

Politologul consideră că grevele civice din ultima perioadă și resuscitarea opoziției politice sunt semne încurajatoare că lucrurile se vor schimba în bine în România, pentru că,  există un orizont de așteptare al clasei de mijloc, a tineretului, a intelectualității. “Grevele civice vor fi frâne în încercarea guvernanților  actuali de a sta la putere orice s- ar întâmpla", mai spune Tismăneanu, pentru că, “cel mai mare adversar al vieții democratice din România este deznădejdea”.

Politologul îi reproșează președintelui Klaus Iohannis inacțiunea și consideră că va continua în următoarea perioadă “să urmărească cu îngrijorare și să nu facă nimic”.

“Președintele a avut câteva ocazii care l-ar fi putut plasa de facto, nu alături de societatea civilă, ci în mijlocul ei”.

Interviul integral cu politologul Vladimir Tismăneanu poate fi ascultat în direct la RFI, astăzi de la ora 13.30, în emisiunea Dialog European , realizată de Adrian Bucur.

Ascultă: