Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum funcționau conturile false de Facebook apropiate de PSD? Opinia unui expert la RFI

cum_functionau_conturi_false_facebook_psd_expert.png

Pagini și conturi false de Facebook, apropiate de PSD, eliminate de companie (Sursa foto: pixabay)
Pagini și conturi false de Facebook, apropiate de PSD, eliminate de companie (Sursa foto: pixabay)

Decizie fără precedent luată de Facebook în România: patru pagini și 26 de conturi false care făceau parte dintr-o rețea creată de apropiați ai PSD au fost eliminate. E vorba de pagini care conțineau informații denigratoare și poze asimilate fenomenului fake news, ce vizau personaje publice ca Laura Codruța Kovesi sau președintele Klaus Iohannis. Informațiile au fost distribuite în unele cazuri de pagini ale unor filiale județene ale partidului aflat la guvernare.

Consultantul social media Alex Negrea explică la RFI cum funcționează un cont fals de Facebook și cât contează modul în care se propagă informațiile: ”Impactul e dat de cât de mult s-au propagat mesajele publicate de aceste conturi și pagini de Facebook. Poate fi și o singură pagină care publică să zicem conținut fals și dacă din pagina aia după aceea se fac campanii, iar conținutul ajunge la milioane de oameni, totul a pornit cu o pagină”.

În opinia expertului, ”faptul că au fost găsite 20 și ceva de astfel de pagini, profiluri și grupuri e cu atât mai grav, pentru că mai departe nu știm ce s-a întâmplat, adică mesajele alea pe care le-au propagat aceste pagini și profiluri au fost sponsorizate, n-au fost sponsorizate, la câți oameni au ajuns, câți oameni le-au crezut, câți oameni le-au dat mai departe, pentru că mai e și asta o altă problemă, Facebook funcționează pe bază de prieteni ai prietenilor prietenilor și așa mai departe și are această capacitate tehnică de a-ți permite să dai share mai departe unei știri pe care o vezi undeva”.

 

Mai multe explicații, în interviul de mai jos: