Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noul look al președintelui chinez provoacă speculații aprinse

nou_look_presedinte_chinez_speculatii.jpg

Xi Jinping, schimbare de imagine (Sursa foto: news.cn)
Xi Jinping, schimbare de imagine (Sursa foto: news.cn)

Noua înfățișare a președintelui chinez Xi Jinping provoacă ample speculații în rândul opiniei publice. Liderul de la Beijing a apărut la un eveniment public cu părul... grizonat. Un lucru extrem de rar întâlnit în cazul demnitarilor comuniști de rang înalt, potrivit CNN.

Într-un stat comunist precum China, nimic nu este lăsat la voia întâmplării, totul este controlat până la cele mai neînsemnate detalii. Inclusiv aspectul fizic al demnitarilor de rang înalt. De fapt, nici un detaliu nu este neînsemnat în regimul condus cu mână forte de Xi Jinping. Nici măcar un banal fir de păr...

Ei bine, tocmai câteva fire de păr cărunt ale președintelui chinez sunt cele care au atras recent atenția opiniei publice și au provocat speculații aprinse despre semnificația acestei aparente ”scăpări” de imagine.

Șeful statului a fost văzut la sesiunea legislativă anuală care a început pe 5 martie cu fire de păr albe pe cap, mai ales pe margini, iar acum, toată lumea se întreabă ce înseamnă acest lucru.

Nu de alta, dar în portretele oficiale și în public, liderii de rang înalt ai Chinei apar cu părul negru ca pana corbului, în ciuda faptului că cei mai mulți dintre ei sunt trecuți de 60 de ani.

Vopsirea părului este un obicei înrădăcinat încă de pe vremea lui Mao, părintele-fondator al Chinei comuniste. Oficialii chinezi vor să spună prin acest gest că sunt deasupra tuturor, că exercită o putere atât de mare, încât pot învinge chiar și trecerea timpului. Motiv pentru care aspectul lor trebuie să fie impecabil, potrivit unui profesor de la Universitatea din Hong Kong, fin observator al vieții politice din China.

El crede că președintele țării vrea să se rupă de această tradiție și să capete o înfățișare mai obișnuită, pentru a fi identificat ca un om din popor și apropiat de oamenii de rând.

De altfel, liderul comunist a fost întotdeauna foarte atent cu imaginea sa, încă de la accederea la putere în 2012, iar propaganda a funcționat din plin. Campania sa împotriva sărăciei și cea anticorupție, care a vizat peste un milion de oficiali comuniști, l-au făcut popular în rândul oamenilor de rând.

Cu toate acestea, un amendament constituțional adoptat anul trecut, care i-a deschis calea unei președinții pe viață, a provocat controverse aprinse în societate. Astfel, decizia de a nu-și mai vopsi părul ar putea fi o strategie de imagine, care să mai tempereze criticile celor care-l acuză că-și promovează un cult al personalității de tipul celui al lui Mao.

În plus, economia chineză începe să scadă, iar tensiunile comerciale cu Statele Unite au crescut. Pe acest fundal, experții cred că părul grizonat al președintelui este un mesaj transmis celor care cred că poziția sa în partid ar fi amenințată. ”Îmi las părul natural, pentru că sunt un om puternic și pot să arăt cum vreau. Poziția mea în stat nu este amenințată, nu mi-e teamă de nimeni și de nimic”, pare să spună liderul chinez.