Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal european: UE va sprijini mai mult statele africane pentru a controla migrația

jai.jpg

Reuniunea Consiliului Afaceri și interne și Justiție – JAI, Palatul Parlamentului, București, 8 martie 2019
Image source: 
romania2019.eu

Uniunea Europeană  poate face mai mult pentru a sprijini țările africane pentru controlul migrației ilegale, incluzând aici controlul la frontiere, operațiunile de căutare și salvare pe mare, adoptarea și punerea în aplicare a legislației în materie de azil și migrație, returnarea, reintegrarea și readmisia. Aceasta este concluzia la care au ajuns miniștrii de interne și justiție ai UE la reuniunea a Consiliului Afaceri și interne și Justiție – JAI, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la București.

Miniștrii au trecut în revistă stadiul actual al cooperării UE cu țările nord-africane în chestiunea migrației și au analizat domeniile în care se poate furniza asistență suplimentară.

„Suntem acum departe de situația în care ne aflam în momentul crizei din 2015, sosirile de migranți înregistrând o scădere de peste 90 %. Cu toate acestea, nu ne putem culca pe lauri. O prioritate importantă constantă o reprezintă sprijinirea țărilor nord-africane, astfel încât acestea să fie bine pregătite pentru a face față provocărilor în materie de migrație cu care se confruntă”, a declarat Carmen Dan, ministrul român al afacerilor interne

Președinția română a Consiliului i-a informat totodată pe miniștri cu privire la progresele negocierilor cu Parlamentul European pe marginea Regulamentului privind poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european, precum și cu privire la situația actuală a reformei sistemului de azil.

 

Consiliul JAI a decis să modificare mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene. Actul prevede înființarea unei rezerve de resurse suplimentare, rescEU, pentru furnizarea de asistență în situațiile în care capacitățile generale existente sunt insuficiente. Aceste resurse ar trebui să vină în sprijinul țărilor UE  ori de câte ori are loc un dezastru natural sau provocat de om.

rescEU va include, în special, mijloace aeriene de combatere a incendiilor forestiere, precum și resurse necesare pentru a răspunde la urgențe medicale și la incidente chimice, biologice, radiologice și nucleare. Decizia va consolida de asemenea actualul ansamblu de capacități naționale angajate în mod voluntar.

„Din 2001, mecanismul de protecție civilă al UE a fost activat de peste 300 de ori, acordând sprijin suplimentar țărilor care se confruntă cu toate tipurile de situații de urgență și contribuind la protejarea cetățenilor afectați de acestea. Cu aceste norme actualizate, vom fi mai bine pregătiți să oferim asistență mai rapid, asigurându-ne că ajutorul ajunge la timp, chiar și atunci când suntem nevoiți să facem față la mai multe dezastre simultan”, a declarat la reuniunea JAI, Carmen Dan.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

Rubrica Jurnal european din 11 martie 2019