
Politică
Liviu Pop (PSD): Este inacceptabil ca actorii să susțină protestele ilegale ale magistraților
Liviu Pop an scolar elevi clasa.jpg

Liviu Pop: Nu putem discuta de abrogarea OUG 7, chiar dacă circulă foarte multe fake-news-uri. Eu nu înțeleg de ce actorii ies să ceară abrogarea unui articol inexistent și de ce n-au ieșit să protesteze față de articolele din protocoalele cu SRI-ul, articole declarate neconstituționale, articole în care se vorbește explicit de subordonarea procurorilor față de ofițerii SRI și de implicarea ofițerilor SRI în instrumentele dosarelor penale. Îi întreb pe actori de ce n-au ieșit atunci în stradă.
Rep.: Pentru că li se pare mai grav probabil ce face PSD-ul acum.
L.P.: Păi, în OUG 7 nu există nici un articol care să pună justiția în subordinea politicienilor.
Rep.: Aveți în schimb o sperietoare la adresa magistraților, secția specială de anchetare. E una dintre probleme.
L.P.: Da, e una dintre probleme. Din punctul meu de vedere, este inacceptabil ca actorii sau oricine altcineva din societate să susțină proteste ilegale ale procurorilor și judecătorilor împotriva OUG 7.
Rep.: Ce înseamnă protest ilegal?
L.P.: Conform legii, știu și procurorii și judecătorii care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi ca să faci protest în România, că e miting, că e pichetare, că este marș, că este orice altă formă de protest. Avem o lege și cred că exemplul acesta de rea practică pe care Iohannis l-a început atunci când a ieșit în stradă la un protest ilegal trebuie să înceteze în România, pentru că suntem un stat de drept, suntem o țară europeană și cred că înainte de toate trebuie să respectăm legea.
Rep.: Și cu dreptul la liberă exprimare cum rămâne?
L.P.: E absolut normal să ai drept la liberă exprimare, dar fără să încalci legea sau să ataci dreptul altuia de a se exprima.
”Nu există influență politică în justiție”
Rep.: Dar dacă sunt abuzuri și ilegalități în justiție, cum spune PSD-ul, de ce nu lăsați instituțiile din sistemul judiciar să le gestioneze, de ce era nevoie să intervină Puterea politică peste justiție, înființând o secție specială?
L.P.: Păi, stați să ne înțelegem, nu există influență politică, poate la procurorul-șef european, acolo se face consens politic, acolo se discută politic, dacă doamna Kovesi va ajunge sau nu procuror-șef european se va discuta politic, chiar dacă în România PNL-ul are deja bannere afișate cu fostul procuror-șef DNA, om politic pus lângă un partid politic. Asta este imixtiunea politică a PNL-ului. În partea cealaltă, secția specială nu este un instrument politic. Judecătorii și procurorii care protestează se tem că la un moment dat vor răspunde față de abuzurile pe care le-au săvârșit și pentru încălcarea legii. Pentru ei, o infracțiune sau o abatere disciplinară legată de protestele ilegale nu mai contează.
Rep.: Spuneați că în cazul procurorului-șef european e vorba de proceduri și negocieri politice, dar PSD-ul participă la ele, știa că astea sunt procedurile, sunteți acolo, în PE.
L.P.: Bineînțeles, participăm, suntem membri ai PE, este o decizie politică pe care o ia Parlamentul, Comisia, ceilalți implicați în viața politică a UE, iar în România nu avem acest demers și noi am susținut, PSD, coaliția de guvernare, am venit cu legi ale justiției, cu scoaterea justiției de sub puterea politicului, nu am venit cu ceea ce PNL-ul astăzi încearcă să ne spună, că e nevoie de consens politic pentru numirea unui șef la Parchetul General din România, la DNA sau la DIICOT. Asta luând în oglindă ceea ce se întâmplă în PE, să facem și noi în România acest lucru? Suntem noi, românii, cu altă procedură față de PE?
Rep.: Dar faptul că înființarea secției speciale de anchetare a magistraților este criticată nu doar de profesioniștii din țară, ci și de cei din GRECO și Comisia de la Veneția nu vă creează o problemă?
L.P.: Detalii legate de această Ordonanță nu vor fi corectate în Parlament, dacă sunt erori sau greșeli, se va stabili în Parlament, eu nu sunt un expert în Codurile Penale, în zona aceasta a justiției, eu mă uit ca orice alt cetățean și văd ce se întâmplă, niște procurori și judecători vor să nu răspundă dacă ei au făcut ilegalități (...). Aici trebuie să răspundă fiecare disciplinar, așa cum răspunde orice profesor, orice medic sau orice cetățean care încalcă legea răspunde. Și procurorii și judecătorii trebuie să răspundă și din punctul acesta de vedere, secția specială trebuie să facă lucrul acesta, nu noi, din afară, noi, politic. Eu mă întreb retoric cine va investiga derapajele procurorului-șef european.
Rep.: Dar pentru derapajele ministrului Justiției cine răspunde? Conducerea PSD discută astăzi despre soarta lui Tudorel Toader. Îl mai păstrați în Guvern?
L.P.: Nu știu dacă se discută în conducerea partidului. Dânsul a fost plecat săptămâna trecută, săptămâna aceasta este Biroul Politic Național, la ora 12 începe. Nu am auzit să fie o prioritate persoana domnului ministru Toader, eventual programul de guvernare, dacă a întârziat în punctele legate de capitolul de justiție, pentru că prea mult ne-am învățat în România să atacăm persoane, nu decizii ale persoanelor.