Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit fără busolă: Țara e scindată și asta se reflectă în Parlamentul britanic. Ce mai înțeleg românii din UK?

Este o săptămână crucială la Londra, cu voturi în Parlament care ar putea decide soarta Brexitului odată pentru totdeauna. Astăzi, legislativul britanic votează acordul revizuit pe care l-au obținut aseară premierul May și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker. Compromisul vizează așa numitul mecansim de backstop – crucial pentru frontiera dintre Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord. Sunt însă voci care sustin că nu ar fi altceva decât praf în ochi.  

Ce șanse are așadar premierul May să-și treacă acordul prin legislativ? Răspunde la RFI Christian Mititelu, analist de politică externă.:

"O primă sugestie este că Ministrul Justiției spune că aceste modificări reduc riscul ca Regatul Unit să rămână prizonier într-o situație de uniune vamală. (...) Se reduce riscul, dar nu-l elimină. Sunt șanse mici (pt May) pentru că a pierdut data trecută cu  diferențșă de 230 de voturi. Un lucru fără precedent. (...) E greu de crezut că poți să ai o răsturnare de asemenea proporții. (...) În zonele în care s-a votat majoritar pentru Brexit părerile nu prea s-au schimbat. În celelalte zone, la fel, lumea rămâne hotărâtă să rămână membră a UE. Deci s-au schimbat puține lucruri în acești doi ani pentru că fiecare crede într-un anumit fel. E o bătălie între rațiune și emoții (...) E o bătălie care încă nu s-a rezolvat. Țara e scindată și asta se reflectă în Parlamentul britanic.  (...) Comunitatea de români nu știu dacă este foarte solidară și articulată. Dar interesant este că guvernul pregătește ca imediat după 29 martie, dacă are loc o ieșire, o campanie publicitară pentru a convinge cetățenii europeni care se află deja în UK să rămână. Pentru că e nevoie de ei, e nevoie de forță de muncă."

 Ce mai înțeleg românii din Regat din Brexit? Ascultă AICI interviul integral cu analistul Christian Mititelu:  

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz