Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Deputat USR: 266.000 de români interceptați în ultimii 10 ani, nu 6 milioane cât susține PSD

viziteu.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Lucian Stanciu Viziteu

"Datele oficiale arată că afirmațiile liderilor PSD-ALDE conform cărora circa 6 milioane de români au fost interceptați de SRI sunt mincinoase, iar propaganda PSD a denigrat pe nedrept Ministerul Public, procurorii și judecatorii, cu scopul de <a crea confuzie și a-i păcăli pe români>. Acuzațiile vin din partea deputatului USR Lucian Stanciu Viziteu, membru al comisiei de control al SRI. Acesta a anunțat că a realizat un studiu la Parchete pentru a afla care este numărul persoanelor interceptate. “Acest număr este de… 22 de ori mai mic decât cifra vehiculată de PSD", spune la RFI, deputatul Lucian Viziteu. 

“În urma unui dialog instituţional pe care l-am purtat cu toate Parchetele din România, am ajuns la o serie de cifre. Am solicitat informaţii de la toate Parchetele din România şi am primit răspuns de la majoritatea secţiilor, din 249 de Parchete au răspuns aproape 100, inclusiv DNA şi DIICOT. Cifrele arată în felul următor: în urma acestui studiu pot spune că numărul aproximativ de persoane care au fost vizate de mandate de supraveghere tehnică solicitate de procurori şi aprobate de judecători în perioada 2005 – 2015 este de aproximativ 266.455 persoane, adică de 22 de ori mai mic decât cifra vehiculată de PSD”, a explicat deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:Deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu  a anunțat că, săptămâna viitoare, va depune un proiect de modificare a Legii 304, astfel încât raportul anual de activitate al Ministerului Public să cuprindă o anexă referitoare la mandatele de supraveghere tehnică.

În ultimul an, lideri politici ai Puterii au afirmat că milioane de români ar fi fost interceptați de SRI pe baza unor protocoale secrete cu Parchetul General. Preşedintele Comisiei de control a activităţii SRI, social-democratul Claudiu Manda, a declarat, spre exemplu, că din calculele Comisiei pe care o conduce în Parlament ar rezulta că 6 milioane de români au fost interceptați de SRI în perioada 2004-2016.

„Restrângerea drepturilor și libertăților cetățenilor a fost făcută la scară largă, folosind în mod abuziv mandatele de securitate națională și cele de supraveghere tehnică. Totalul acestor acte de autorizare și supraveghere în 2005-2016 înseamnă 311.000 de mandate. În contextul în care pe un mandat de supraveghere putem să ne gândim că vorbim de o medie de 20 de persoane sau posturi interceptate, putem să gândim că au fost mai mult de 6 milioane de persoane interceptate”, spunea Claudiu Manda, în mai 2018. “Am fost sesizați la comisie că exista în 2012 aproape tot Guvernul monitorizat, interceptat și la nivel de Parlament se spunea de minimum 100 de parlamentari”, a adăugat el.