Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum a fost modernizată România de francofonie

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Președintele Iohannis a primit-o ieri la Palatul Parlamentului pe secretara generală a Organizației Internaționale a Francofoniei, în prima vizită europeană de când dna. Louise Mushikiwabo și-a preluat mandatul. Reuniunea de ieri la care au participat elevi laureați ai olimpiadelor de limba franceză, a dat startul sărbătorilor legate de ziua francofoniei. 

În Sala Unirii de la Patul Cotroceni, zeci de elevi alături de profesorii lor, precum și diplomați din țările membre OIF,  au participat la recepția oferită de Președintele Iohannis sub patronajul căruia au loc evenimentele care sărbătoresc francofonia.  Prima oprire a doamnei Louise Mushikiwabo în calitate de șef al OIF a fost la București și nu este vorba despre o coincidență.

„Am ales România pentru a face prima vizită oficială în Europa, în calitate de secretară generală a Organizației Mondiale a francofoniei. Credeți-mă, acest lucru nu a fost doar o coincidență, alegerea are valoare simbolică. România și Bulgaria au fost primele țări din Europa Centrală și Orientală care au aderat în 1993, la Francofonia Instituțională, promotoarea valorilor democrației, respectului, a statului de drept și a libertății. România a organizat primul Summit al Francofoniei în Regiune. Acesta a avut loc la București în 2006 în jurul a ceea ce numeam la vremea aceea noile tehnologii ale informației aplicate în educație. Alegând această tematică, autoritățile române s-au dovedit vizionare. Ce drum lung a fost parcurs de atunci în acest domeniu pe care îl numim astăzi digitalul educativ. Mai avem încă mulți pași de făcut în domeniul digital în zona francofonă, iar aceasta este una din prioritățile mandatului meu”, a spus doamna Mushikiwabo

La recepția de la Palatul Cotroceni au participat zeci de elevi premianți la olimpiadele de franceză. Darius este elev la Școala Centrală din București și a vorbit la prezidiu în numele colegilor săi. În franceză, desigur.

„Grație părinților mei și a celor doi profesori de franceză de la Școala Centrală, pot acum să mă adresez dumneavoastră... Vreau să le mulțumesc că mi-au transmis interesul și gustul pentru desoperirea acestei minunate limbi. Acum șase ani, am participat pentru prima dată la etapa națională a Olimpiadei  de Limbă Franceză și mi-am dat seama că franceza chiar are ceva special. Am realizat însă abia în Armenia că această limbă e unică. Franceza nu este numai o limbă de cultură, o lingua franca sau un atu pe piața muncii. Franceza este un mijloc prin care împărtășești setimente și valori comune cu oameni din toată lumea. E un mod de a crea și menține legături de prietenie care depășesc hotarele Europei, de a realiza că în ciuda diferențelor noastre, suntem cu toții la fel”, a spus Darius.

Astăzi, dna. Louise Mushikiwabo participă la o conferință alături de studenții de la Universitatea de Științe Agronomice și de Medicină Veterinară din București.