Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acordul pentru Brexit respins pentru a doua oară. Ce urmează?

Parlamentarii urmează să hotărască dacă Regatul Unit va ieşi din Uniunea Europeană  fără acord sau dacă se va cere o eventuală amânare a Brexitului.

Cu 17 zile înaintea datei prevăzute pentru ieșirea din blocul comunitar deputaţii britanici au respins a doua oară, masiv, acordul Brexitului - cu 391 de voturi la 242 .

Parlamentarii urmează să voteze azi dacă vor dori ieșirea Marii Britanii din UE fără o înțelegere pe 29 martie iar dacă și această variant va fi respinsă, un al treilea vot este așteptat mâine, când deputații vor decide dacă sprijină întârzierea procesului.

În cazul în care aprobă această variantă, premierul va trebui să formuleze o cerere de prelungire a articolului 50 la UE, solicitare care ar trebui să fie aprobată de liderii tuturor celor 27 de țări rămase în UE.

Reacții internaționale

Posibilitatea unor noi negocieri cu Bruxellesul pare foarte îndepărtată. "Nu va exista o a treia șansă", avertizase luni președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Mai mulți lideri europeni și-au arătat dezamăgirea față de decizia Parlamentului de a respinge planul Brexit al Theresei May. "Soluţia impasului poate fi găsită doar la Londra", este reacţia preşedinţiei franceze care declară că regretă votul, precizând că Parisul nu va putea "în niciun caz să accepte o amânare a datei ieşirii Marii Britanii din UE fără o strategie alternativă credibilă din partea Londrei.

Și premierul spaniol, Pedro Sanchez, a declarat că "regretă" modul în care s-au desfășurat lucrurile și a făcut un apel la protecția Europei.

Și ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba s-a arătat dezămăgit de respingerea acordului pentru Brexit și a scris pe twitter că se vor continua eforturile pentru protejarea drepturilor românilor din Marea Britanie.