Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal european: Lista neagră a paradisurilor fiscale s-a triplat

ro_ue.jpg

Image source: 
romania2019.eu

Consiliul Uniunii Europene a triplat lista țărilor considerate paradise fislale, adăugând celor 5 jurisdicții deja incluse, încă zece:  Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Insulele Marshall, Oman, Emiratele Arabe Unite, Vanuatu. Decizia a fost luată ieri în cadrul unei reuniuni sub președinția română a Consiliului.

„Astăzi am finalizat prima noastră revizuire cuprinzătoare a listei UE a jurisdicțiilor necooperante. De la adoptarea sa pentru prima dată, la sfârșitul anului 2017, lista și-a dovedit utilitatea în promovarea, prin cooperare, a agendei UE de îmbunătățire a practicilor fiscale mondiale, de combatere a evitării obligațiilor fiscale și de îmbunătățire a bunei guvernanțe și a transparenței: peste 30 de jurisdicții și-au respectat deja angajamentul de a adopta reforme fiscale”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor din România.

Deși ministrul român a făcut acestă declarație după încheierea discuțiilor de ieri, tot el le spusese reporterilor cu o zi înainte că anunțarea listei va fi amânată. Lista fusese decisă însă încă de luni de miniștrii de finanțe europeni, pe care declarațiile lui Teodorovici i-au lăsat confuzi, au afirmat surse ale publicației Politico. Decizia celorlalți miniștri l-au izolat complet pe oficialul român, au declarat sursele Politico.

Lucrările privind acest document au început la jumătatea anului 2016 în cadrul grupului de lucru al Consiliului responsabil cu punerea în aplicare a unui cod de conduită al UE în domeniul impozitării întreprinderilor. În noiembrie 2016, Consiliul a convenit asupra procesului care trebuie urmat și a stabilit criteriile pentru examinarea jurisdicțiilor țărilor terțe. Prima listă a fost întocmită în urma examinării celor 92 de jurisdicții din țările terțe în cauză, desfășurată în cursul anului 2017, și cuprindea jurisdicțiile care nu și-au asumat angajamente semnificative în vederea abordării deficiențelor identificate de UE.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

Rubrica Jurnal european din 13 martie 2019