Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Director British Council Romania: Brexitul nu va pune probleme studenților români în 2019 - 2020

nigel-bellingham.jpg

Nigel Bellingham, director British Council Romania

10.000 de români studiază pentru moment în 120 de universități din Marea Britanie. Numărul lor este în creștere.

 

Brexitul nu va pune probleme studenților români care vor să urmeze facultatea și cursurile post-universitare în Marea Britanie. Cel puțin pentru anul școlar 2019 – 2020, guvernul britanic a păstrat condițiile de înscriere la universitățile din Regatul Unit și a înghețat taxele la maximum 9250 de lire sterline pe an.

Asigurările sunt date la RFI de Nigel Bellingham, directorul British Council România. El spune că 10.000 de români studiază pentru moment în 120 de universități din Marea Britanie iar numărul lor este în creștere.

Nigel Bellingham: Oricine a fost admis la universitate anul acesta va plăti aceleași taxe și are statut rezidențial garantat până în 2020, nu trebuie să își facă nimeni griji legat de înghețarea taxelor și accesul la împrumutul pentru studii. În următorul an școlar, indiferent de decizia legată de Brexit, toți studenții, fie că e vorba despre cei britanici sau ce din blocul comunitar, vor avea acces la Compania de Împrumuturi pentru Studenți în aceleași condiții ca și până acum. Taxa maximă pe care o poate aplica o universitate din Regatul Unit în anul școlar 2019 – 2020 va ajunge la 9250 de lire sterline, dar unele taxe pot fi mai mici.

Toate informatiile legate atat de studiul la universitatile din Marea Britanie, dar si cele de legate de imprumuturi pot fi gasite pe site-ul British Council – Study UK, acolo puteti gasi toate informatiile despre inscriere, imprumuturi pentru educatie si cazare pentru studenti

Rep: Marea Britanie e alegera principală a studenților români care vor să studieze în străinătate. Care e profilul studentului roman?

Nigel Bellingham: Pentru moment la universitatile din Marea Britanie studiaza 8500 de romani cu domiciliul din Romania, dar noi estimam ca mai exista alti 1500 de romani cu domiciliul in Spania sau Italia care s-au inscris la cursurile universitare din Regatul Unit. Aproximam ca in total 10.000 de romani urmeaza in prezent cursurile universitatilor din Marea Britanie. 90% dintre ei urmeaza cursuri universitare ceea ce e neobisnuit pentru UE. Cele mai populare domenii sunt cele care tin de business si finante, domeniul tehnic, IT dar observam si o crestere a interesului pentru design, domenii care tin de creativitate si arte.   Cele mai populare universitati sunt Coventry, Warick, Manchester, nu neaparat universitatile din Londra. Ultima data cand am verificat,studentii romani urmau cursurile e peste 120 de universitati din Marea Britanie. Sunt peste tot.

Rep: Universitatile britanice revin an de an in Romania sa concureze cu universitatile locale pentru admiterea in invatamantul superior, de unde aceasta apetenta pentru studentii romani?

Nigel Bellingham: Toti imi spun ca studentii romani sunt fantastici si dedicati si ii vor la cursurile lor pentru ca traiesc o viata completa de student nu stau doar in biblioteca ci se implica in toate activitatile organizate de universitati : participa la competitii sportive, fac voluntariat,  se implica in activitati sociale si exceleaza la la invatatura. Universitatile britanice sunt universitati de top si pentru a ramane acolo au nevoie sa atraga studenti internationali ca sa isi poata pastra pastra standardele inalte de educatie si componenta aceasta eterogena. In contextul Brexitului am primit numeroase intrebari de la studentii din Romania care intreaba constant daca vor mai fi primiti la studii in Regatul Unit. Mesajul universitatilor britanice este acesta: toti studentii straini sunt bineveniti, suntem universitati internationale, vrem sa urmati cursurile noastre.

 

Nigel Towson, director British Council Romania