Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal european: Finanțare europeană pentru inteligența artificială

inteligenta_artificiala.jpg

Image source: 
REUTERS/Mike Blake via rfi.fr

Președinția română în domeniul digital și Parlamentul European au ajuns la o înțelegere privind noul program de finanțare „Europa digitală”, pentru perioada 2021-2027. Scopul acestuia este lansarea pe scară largă și adoptarea de tehnologii digitale esențiale, cum ar fi aplicațiile de inteligență artificială și instrumentele de securitate cibernetică de ultimă oră.

Programul „Europa digitală” va sprijini întreprinderile europene, în special pe cele mici, să beneficieze de oportunitățile enorme ale transformării digitală, să se extindă și să câștige un avantaj competitiv pe piață. Totodată, Programul va avea un impact semnificativ asupra reducerii decalajului privind competențele digitale la nivelul Uniunii, astfel încât cetățenii europeni să dispună de cunoștințele necesare pentru a face față transformării digitale”, a declarat Alexandru Petrescu, Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale din România.

Programul „Europa digitală” va oferi finanțare pentru proiecte în cinci domenii esențiale: calcul de înaltă performanță, inteligență artificială, securitate cibernetică, competențe digitale avansate și asigurarea utilizării pe scară largă a tehnologiilor digitale în întreaga economie și societate. Finanțarea proiectelor de construire a calculatoarelor de înaltă performanță va aduce beneficii în domeniul sănătății, al mediului înconjurător și al securității.

Rezultate recente ale unor sondaje realizate la nivel european arată că antisemitismul constituie o problemă în creștere în societățile europene.

Membrii comunității evreiești din mai multe state europene sunt confruntați cu fenomene de discriminare în școală, la serviciu, în mediul online, în media și în politică, se tem pentru siguranța lor și a familiilor lor și evită să afișeze în public simboluri care i-ar putea identifica drept evrei. Sinagogile și cimitirele evreiești sunt, deseori, supuse unor acte de vandalism și distrugere, a declarat Viorica Dăncilă la Conferința: Viitorul memoriei – Muzeul Național de Istorie a Evreului și Holocaustului din România.

Cu același prilej, directorul institutului Ellie Wiesel, Alexandru Florian, a anunțat că Inaugurarea Muzeului a fost amânată un an și jumătate, până în 2022. Proiectul muzeal este un parteneriat între Administraţia prezidenţială, Guvernul şi Parlamentul României. Institutul „Elie Wiesel” este cel care coordonează acest proiect.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

Rubrica Jurnal european din 14 martie 2019