Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iohannis, mesaj pentru cei care protestează astăzi, la ora 15:00: "Sunt alături de ei. Șî eu"

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis celor care vor întrerupe astăzi activitatea pentru 15 minute, de la ora 15.00, la inițiativa suceveanului Ștefan Mandachi, că este alături de ei. Sute de firme și mii de oameni din toate colțurile țării au anunțat că susțin protestul pentru construirea de autostrăzi și își vor suspenda astăzi activitatea timp de 15 minute, de la ora 15.00.

"În legătură cu protestul de astăzi de la ora 15.00 - vreau să știe protestatarii că sunt alături de ei. Șî eu", a declarat Iohannis, la Cotroceni. Astăzi, la ora 15.00, la câțiva kilometri de Suceava, urmează să fie inaugurat simbolic primul și singurul metru de autostradă din Moldova. Sute de firme și mii de oameni din toate colțurile țării au anunțat că susțin protestul și își vor suspenda astăzi activitatea timp de 15 minute, de la ora 15.00. Campania "România vrea autostrăzi", care îndeamnă la 15 minute de grevă generală pe 15 martie, a crescut de la zi la zi și acum cuprinde companii, primari, oameni de afaceri, școli, asociații, sindicate, magazine și ONG-uri.

Deținător a 40 de restaurante în întreaga țară, omul de afaceri a construit și ”primul metru de autostradă din Moldova”, pentru care a achitat, din fonduri proprii, aproximativ 4.500 de euro. Mandachi nu s-a oprit aici, iar pe 15 martie anunță că va inaugura un așa-numit monument al autostrăzii.
Omul de afaceri a declarat pentru RFI că ceea ce face este un act civic. "Dacă ești profesor lasă elevii cu 15 minute mai mult în pauză. Dacă ești zidar, lasă mistria jos pentru 15 minute. Dacă ești șofer, lasă mașina 15 minute pe avarie. Dacă vrei să pleci din România mai stai 15 minute. Sunt Ștefan Mandachi, nu fac politică, nu sunt activist, nu fac parte din nici o organizație sau mișcare. Sunt român, locuiesc în Suceava și sunt țăran de la Sfântu Ilie cu accent moldovenesc. Ca om de afaceri am parcurs mai mult de 500.000 de kilometri la volan. Pentru că nu am avut autostrăzi, am pierdut  peste un an și jumătate la volan", mai spune Ștefan Mandachi.
"În România mor anual 2.000 de oameni în accidente rutiere. Mai mulți decât au murit la Revoluție. Avem o Revoluție în fiecare an. Din 1989, în accidente  au murit peste 60.000 de oameni. Cât populatia orasului Alba Iulia. Oare câți ar fi supraviețuit dacă am fi avut autostrăzi?"
 

 

324