Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iohannis, la summitul PPE: PSD a îmbrăcat haina patriotismului de faţadă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă la summitul PPE că PSD a îmbrăcat haina patriotismului de faţadă, iar maxima ipocrizie e să ataci instituţiile europene care critică derapajele, dar să ceri votul oamenilor pentru a trimite aleşi în aceste instituţii.

„Scrutinul din 26 mai capătă o importanţă deosebită. Este totuşi şi un moment cu o profundă valenţă civică pentru că viitorul Europei trebuie decis de voinţa oamenilor, nu de neimplicarea lor. Absenteismul înseamnă să le permitem altora să hotărască în locul nostru. Voi, lideri regionali şi locali, sunteţi interfaţa directă cu aomenii, şi vă îndemn să le transmiteţi acest lucru cetăţenilor. Votul este în definitiv cea mai bună formă de răspuns şi sancţiune la discursul populist, demagogic care a devenit virulent în Europa, dar şi în România", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a profitat de ocazie să atace din nou PSD.

"Observ la PSD că au îmbrăcat haina falsului patriotism, a naţionalismului de faţadă şi încearcă să câştige electoral indcând teama. E modul cinic, iresponsabil de a face politică. Dovada maximei ipocrizii este să negi chiar principiile pe care a fost întemeiată UE, să ataci instituţiile care îţi semnalează derapajele şi în acelaşi timp să ceri votul românilor pentru a trimite aleşi în acele instituţii. A fi bun patriot nu înseamnă să fii în antiteză cu Bruxelles. România e Europa şi Europa e România", a mai spus preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai afirmat că România europeană înseamnă o ţară cu stat de drept şi justiţie independentă şi are convingerea că românii vor rămâne ataşaţi valorilor care duc la prosperitate.

Preşedintele a făcut referire şi la alegerile europarlametare.„Chiar dacă nu e perfect, proiectul european ne-a oferit cea mai lungă perioadă de prosperitate şi pace în Europa şi din responsbailitate pentru generaţiile viitoare trebuie să ne mobilizăm. Aceasta nu e doar o sarcină a aleşilor, sau reprezentanţilor noştri, nu e datoria exclusiv a şefilor de stat sau guvern, ci este o probă de solidaritate pe care trebuie să o dăm cu toţi, cetăţeni şi politicieni, zi de zi. (...) Lupta pentru o Europă mai bună este lupta noastră, a tututor celor pentru care Europa este sinonimă cu pacea, prosperitatea şi libertatea tuturor cetăţenilor din UE. Anul acesta în care au loc alegeri în PE e unul simbolic. Se împlinesc 30 de ani de când regimurile totalitare din Estul Europei au dispărut în sfârşit. Sunt 30 de ani de democraţie. Sunt 30 de ani de când ne-am câştigat libertatea de a ne putea reîntoarce după lungi suferinţe în marea familie europeană din care facem parte. Noi încă ne amintim ce înseamnă tirania, dictatura mediocrităţii, care ţine la putere un grup de privilegiaţi.", a mai spus Klaus Iohannis, la Summitul PPE.

Reuniunea liderilor locali şi regionali se desfăşoară, sâmbătă la Romexpo, unde sunt 3.200 de participanţi. Participă preşedintele PNL Ludovic Orban, candidatul PPE pentru poziţia de preşedinte al Comisiei Europene, Manfred Weber, secretarul general al PPE Antonio López-Istúriz White, liderul grupului PPE în Comitetul Regiunilor Michael Schneider, directorul campaniei PPE pentru alegerile din 2019 Dara Murphy. Sunt prezenţi şi candidaţii PNL la europarlamentare, inclusiv jurnalistul Rareş Bogdan care deschide lista. Andrei Năstase, liderul Opoziţiei de la Chişinău este şi el printre participanţi.

328