Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nimic nou în chestiunea Brexit-ului. Și vine 29 martie

remain_or_leave_flickr.jpg

Nigel Farage, fostul lider al partidului antieuropean UKIP, a început un marș de protest de 14 zile alături de susținătorii săi
Nigel Farage, fostul lider al partidului antieuropean UKIP, a început un marș de protest de 14 zile alături de susținătorii săi
Image source: 
flickr.com

Premierul britanic Theresa May va supune săptămâna aceasta pentru a treia oară votului deputaţilor acordul convenit cu Uniunea Europeană şi respins de două ori de Camera Comunelor, în special din cauza clauzei de ”backstop” pentru frontiera nord-irlandeză.

Doamna May le cere deputaților să sprijine acordul, altfel, în caz contrar, vor mai trece multe luni până când Regatul Unit va reuşi să iasă din Uniunea Europeană. Termenul inițial pentru Brexit - 29 martie, se apropie cu pași repezi, iar susținătorii ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană au pornit în marș prin țară, către Londra, acuzând ”trădarea” mandatului de către liderii politici.

Acum, Brexit-ul în forma gândită înainte de referendum depinde de aprobarea sau nu a acordului comercial prin Parlament. Dacă acordul trece în final de acest pas, Theresa May le va solicita liderilor europeni o scurtă amânare a Brexit-ului până la data de 30 iunie pentru a se putea adopta legislaţia necesară, iar dacă nici de această dată acordul nu trece de Camera Comunelor guvernul de la Londra va cere amânarea Brexit-ului pentru mai mult timp, cu condiţia ca şi liderii europeni să accepte acest lucru. Într-un articol publicat în The Sunday Telegraph, Theresa May a menţionat că o amânare scurtă a Brexitului nu este ”rezultatul ideal, întrucât am fi putut şi ar fi trebuit să ne retragem din UE pe 29 martie”. Însă ea crede că totuşi o asemenea amânare scurtă ”este ceva ce poporul britanic ar accepta dacă va conduce la realizarea Brexit-ului”. Alternativa poate fi ”mult mai rea”, continuă în articol şefa executivului, avertizând că o amânare prelungită a Brexitului va obliga Regatul Unit să participe la alegerile europene din luna mai.

În replică, liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, spune că partidul său nu va susţine nici de această dată acordul, considerând că acesta aduce ”un Brexit în orb care va provoca un rău imens economiei” britanice. ”Aş fi bucuros dacă s-ar obţine un acord cu UE care să garanteze viitoarea noastră relaţie comercială şi care să protejeze locurile de muncă şi industriile în această ţară”, a indicat liderul laburist, menţionând de asemenea că dacă acordul va fi din nou respins în Camera Comunelor, laburiştii vor evalua oportunitatea introducerii unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului.

Acțiunile politice nu prea mai mișcă nimic

Între timp, Theresa May continuă discuţiile cu deputaţii eurosceptici din propriul ei partid conservator cât şi cu Partidul Democratic Unionist nord-irlandez în încercarea de a convinge cât mai mulţi parlamentari să voteze acordul. Aceștia au rezerve faţă de clauza de ”backstop”, întrucât aceasta poate menţine pe termen nedefinit Regatul Unit în uniunea vamală europeană dacă Londra şi Bruxelles-ul nu reuşesc să convină un acord comercial până la finalul perioadei de tranziţie post-Brexit, care ar trebui să se încheie la sfârşitul anului viitor.

Responsabili din cadrul guvernului britanic au declarat că Theresa May ar putea renunţa la acest al treilea vot dacă nu reuşeşte să-şi asigure un sprijin suficient pentru aprobarea acordului privind Brexitul.

În paralel cu aceste demersuri diplomatice, europarlamentarul Nigel Farage, principalul promotor al Brexit-ului a plecat în marș împreună cu susținători ai ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, de la Sunderland, din nordul Angliei, către Londra, acuzând ”trădarea” mandatului din partea liderilor politici. Nigel Farage, fostul lider al partidului antieuropean UKIP, a început un marș de protest de 14 zile alături de susținătorii săi. Marșul a început în Sunderland și se va încheia în Londra, pe o distanță de aproximativ 434 kilometri. Prima parte a marșului, organizat de gruparea pro-Brexit ”Leave Means Leave””Să plecăm înseamnă (chiar) să plecăm”, se va încheia în Hartlepool. Farage a declarat: ”Dacă politicienii cred că ne pot călca în picioare, atunci vom mărșălui și le vom transmite că nu pot”. Marșul este urmat de două microbuze care vor avea afișate pe ele comentariile anterioare făcute de Farage. Marșul va ajunge la Londra în două săptămâni și se va încheia cu un miting în fața Parlamentului, pe 29 martie, data la care trebuia inițial Regatul Unit să iasă din UE.

Declarații dinspre UE

 Şeful diplomaţiei germane Heiko Maas a apreciat, înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, că merită să se acorde mai mult timp pentru ajungerea la un acord cu Londra privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, deşi o amânare pe termen lung ar complica lucrurile.

 ”Înainte de a trece la un hard Brexit, merită să avem încă o rundă de discuţii în loc să ne certăm în legătură cu ce înseamnă hard Brexit, adică o mulţime de dezavantaje pentru ambele părţi”, a spus Maas la sosirea la reuniunea CAE. Întrebat dacă Brexit-ul ar putea fi amânat până după alegerile europene din 23-26 mai, oficialul german a răspuns: ”Cu cât amânarea este mai lungă, cu atât situaţia devine mai dificilă”.

 Parlamentul de la Londra a aprobat joi seară moţiunea prin care guvernul condus de Theresa May cere o amânare a Brexit-ului după data de 29 martie, amânare care mai trebuie însă acceptată şi de liderii europeni. Moţiunea, votată cu 412 voturi pentru şi 202 împotrivă, aminteşte că legislativul de la Londra a respins prin vot atât acordul convenit cu UE, cât şi opţiunea unui Brexit fără acord, prin urmare guvernul va încerca să obţină o extindere a perioadei de negociere a Brexit-ului.

În textul moţiunii este menţionat că, dacă până pe 20 martie Camera Comunelor aprobă un acord privind Brexit-ul, atunci executivul va solicita Uniunii Europene o scurtă amânare a retragerii din UE, până la 30 iunie, pentru ca în acest timp să fie adoptată legislaţia necesară ieşirii din blocul comunitar. Dacă impasul persistă şi nu se reuşeşte votarea unui acord până pe 20 martie, atunci se va solicita Bruxellesului o amânare mai lungă a Brexit-ului. Orice amânare trebuie aprobată şi de liderii europeni, care se reunesc pe 21-22 martie la Bruxelles.