Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal European : Uniunea Europeană se construiește și prin cinematografie

cinema.jpg

Image source: 
pixabay.com

Uniunea Europeană se construiește și prin cinematografie. Aceasta a fost tema de ieri a conferinței „Consolidarea cooperării europene prin intermediul coproducțiilor”, organizată la București în cadrul președinției române a Consiliului Uniunii Europene. Scopul conferinței a fost găsirea unor noi modalități de colaborare în vederea creșterii competitivității sectorului audiovizual european și valorificării producțiilor europene de calitate.

„Cinematografia românească este un domeniu care poziționează România pe locurile fruntașe în Europa și în lume și care, prin potențialul uman și artistic de care dispune, merită să se mențină și să se dezvolte, să se consolideze și să promoveze România și valorile europene în context internațional. Trebuie să fim conştienţi de acest potenţial, să îl susținem prin mecanisme specifice și printr-o finanțare adecvată, cu atât mai mult cu cât noul val apărut la mijlocul anilor 2000 a dovedit, prin rezultate concrete și recunoaștere internațională constantă, faptul că succesul cinematografiei românești nu reprezintă o situație conjuncturală, o simplă întâmplare fericită, ci o dovadă a talentului real al profesioniștilor români din domeniul cinematografiei”, a declarat Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz.

 

Prim-ministrul României, Viorică Dăncilă, a deschis Forumul Industriei Auto Europene 2019, eveniment organizat ieri la Craiova, în prezența comisarului european responsabil pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, Elżbieta Bienkowsk.

„România, deținătoare a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, a reușit să avanseze lucrările pe o serie de dosare importante pentru creșterea competitivității, pentru dezvoltarea industriei și, implicit pentru sectorul auto, ” a spus premierul român. Viorica Dăncilă s-a referit și la situația generată de lipsa infrastructurii de autostrăzi în România :

„Oamenii au dreptate, au dreptate să fie supărați pentru ritmul în care s-a lucrat în acest domeniu. Însă, adevărul trebuie spus până la capăt. În guvernarile PSD s-au făcut peste 500 km de autostradă din cei existenți. În alte guvernări au fost zero km! Și să nu uităm că ministrul Transporturilor din anul 1999, devenit apoi președintele României, ne explica faptul că: ”România nu are nevoie de autostrăzi, ne ajung drumurile naționale.” Ne luptăm de ani buni cu această mentalitate profund greșită, dar și cu o serie de piedici puse parcă intenționat de unii”, a adăugat premierul român încercând să justifice puținii kilometri de autostradă construiți și în propriul mandat.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

Rubrica Jurnal european din 19 martie 2019