Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: De ce Germania nazistă a ocupat Ungaria horthysită - Operațiunea Margareta I

horty_hitler.jpg

Amiralul Miklos Horty împreună cu Adolf Hitler, în 1938
Image source: 
Wikipedia

În 1943, atunci când Germania a suferit o serie de înfrângeri devastatoare pe frontul de est, a devenit limpede, chiar și pentru cei mai apropiați aliați ai lui Hitler, că Axa a pierdut războiul. Prima țară care a ieșit din război a fost Italia. De asemenea, și Ungaria și România începuseră tratative separate pentru a ieși din războiul contra Națiunilor Unite.

Încă dinaintea Celui De-al Doilea Război Mondial, amiralul maghiar Miklos Horthy s-a remarcat drept unul dintre cei mai vocali aliați ai lui Adolf Hiltler. Miklos Horthy și Adolf Hitler împărtășeau dorința de a-și revizui frontierele țărilor proprii, stabilite după Primul Război Mondial, dar și antisemitismul și brutalitatea metodelor.

De aceea, Ungaria a fost unul dintre primele state care au aderat la Axa Roma-Berlin-Tokyo. De asemenea, Ungaria a fost unul dintre principalii beneficiari ai reîmpărțirii Europei aflate sub hegemonie germană. Însă înfrângerile suferite de Germania l-au determinat pe prim-ministrul maghiar Miklos Kallai să înceapă negocieri cu Națiunile unite, pentru a ieși din război.

Serviciile secrete germane au aflat despre aceste tratative. De aceea, Adolf Hitler l-a invitat pe regentul maghiar Miklos Horthy în apropiere de Salzburg, pentru a discuta situația de pe front. Însă invitația nu era decât o capcană menită să lase armata maghiară fără conducător, în timpul Operațiunii Margareta I. Trupele germane au ocupat Ungaria. Horthy a plecat cu trenul din Austria în 18 martie 1944, fără să știe acest lucru. A ajuns la Budapesta, o zi mai târziu, iar cei care l-au întâmpinat au fost soldații germani, în locul gărzii de onoare maghiare. Hitler i-a spus că Ungaria își va putea păstra suvernaitatea doar dacă îl va demite pe premierul Miklos Kallai. Miklos Horthy a acceptat și l-a numit premier pe Dome Szojtay.

Una dintre cele mai nefaste consecințe ale ocupației germane a fost deportarea la Auschwitz a peste 550.000 de evrei din teritoriile controlate de maghiari, inclusiv din Transilvania de nord. Hitler pregătise și Operațiunea Margareta II, care viza ocuparea României, operațiune care nu a mai fost pusă niciodată în aplicare.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 19 martie 2019