Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alina Gorghiu: Un referendum pe justiție nu ar rezolva nimic din punct de vedere juridic

Dosar Colectiv Piedone inchisoare.jpg

Primul verdict în dosarul Colectiv a fost dat luni, 16 decembrie, de Tribunalul Capitalei (Sursa foto: pixabay)
Primul verdict în dosarul Colectiv a fost dat luni, 16 decembrie, de Tribunalul Capitalei (Sursa foto: pixabay)

Decizia privind organizarea unui referendum pe tema justiției rămâne la aprecierea președintelui Klaus Iohannis, declară la RFI senatoarea PNL Alina Gorghiu. Ea crede că organizarea unei consultări populare concomitent cu alegerile europene din 26 mai nu ar rezolva nimic din punct de vedere juridic.

Alina Gorghiu spune că ”rămâne la aprecierea președintelui Klaus Iohannis dacă organizează sau nu acest referendum. Eu m-am exprimat în spațiul public în sensul următor: când de doi ani de zile toată societatea protestează împotriva OUG 13, când sunt protestele pe care le-ați văzut în august anul trecut, când vedem un mult trâmbițat program de guvernare asumat pe justiție, care a fost doar praf în ochi, pentru că în realitate s-a încercat reglarea situației personale a liderilor PSD și dosarele lor din justiție, este evident că în societate problema menținerii trendului proeuropean, menținerii independenței sistemului judiciar nu este un lucru pe care să nu-l știe cineva. Toată lumea își dorește aceste lucruri”.

Senatoarea crede că un eventual referendum pe justiție nu ar rezolva nimic, juridic vorbind: ”Referendumul din punctul meu de vedere juridic n-ar putea să rezolve nimic. Toți suntem determinați să păstrăm această independență a sistemului judiciar și să menținem standardele europene în materie, mai puțin o mână de oameni care sunt la guvernare, dânșii știu acest lucru. Deci va trebui să găsim în opinia mea pârghii mult mai puternice, pentru a rezolva efectiv situația. La nivel de dorință a societății românești, care s-ar putea exprima evident și printr-un referendum, lucrurile sunt foarte clare și foarte limpezi”.

 
Alina Gorghiu, despre un eventual referendum pe justiție