Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis, „aproape hotărât” să convoace un referendum odată cu alegerile europarlamentare

iohannis

Sursa imaginii: 
presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis susține că este „aproape hotărât” să convoace un referendum odată cu alegerile europarlamentare.

Șeful statului a anunțat marți, la o dezbatere organizată de Festivalul OneWorld, că este aproape hotărât să organizeze un referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare din 26 mai.

„Suntem într-o perioadă foarte importantă în care trebuie să consolidăm ceea ce am câștigat, faptul că s-a ajuns politic la acest, eu l-am denumit un accident democratic. Faptul că s-a ajuns la un accident democratic cu un guvern tip proxy, cu un partid care a câștigat pur și simplu niște alegeri și crede că posedă România, arată că ne-am relaxat prea repede sau am crezut prea repede că politica nu ne privește. Istoria de fiecare dată ne-a arătat că ne privește și de câte ori am avut impresia că nu ne privește ne-am trezit cu o dictatură sau ceva similar. Acum nu e prea târziu, dar dacă mai stăm un pic s-ar putea să fi fost prea târziu. Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare. Aproape. Lăsaţi-mi o marjă care se datorează nevoii unei analize aprofundate. Nu vreau să fac eu un refrendum pentru ceva anume. Dacă fac referendum. atunci vreau să am parteneri nu numai partidele, probabil mai mult din opoziție, vreau să am parteneri şi societatea civilă, românii care îşi doresc să dea un semnal clar. De o săptămână încoace lucrăm foarte, foarte intens”, a declarat Klaus Iohannis.

Potrivit legii, stabilirea datei referendumului este atributul exclusiv al președintelui, fără ca Guvernul sau Parlamentul să poată interveni. Decizia de a declanșa procesul de consultare a populației a venit după ce Curtea Constituțională a decis că organizarea unui referendum concomitent cu alegerile este constituțională. Președintele Iohannis a lansat ideea unui referendum pe justiție încă din ianuarie 2017, în momentul în care PSD a demarat atacurile la justiție prin modificarea codurilor penale. Iohannis a trimis la acel moment către Parlament scrisori solicitând consultarea cu privire la declanșarea unui referendum.

 
Klaus Iohannis, despre un posibil referendum organizat în aceeași zi cu alegerile europarlamentare din 26 mai