Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal European: Sancțiuni pentru partidele care folosesc date personale în campanii electorale

ciamba.jpg

Ministrul român al afacerilor europene, George Ciamba
Image source: 
romania2019.eu

Consiliul Afaceri Generale al UE a adoptat ieri un proiect de Regulament care prevede noi reguli pentru a preveni folosirea abuzivă a datelor cu caracter personal de către partidele politice europene în procesul electoral.

Noile norme vor permite impunerea de sancțiuni financiare partidelor și fundațiilor care influențează în mod deliberat sau încearcă să intervină în procesele electorale, prin încălcarea normelor privind protecția datelor cu caracter personal.

”Este un pas foarte important în a asigura alegeri libere și corecte în Uniunea Europeană. Este un semnal foarte puternic pentru scrutinul care se apropie. Am văzut dezbaterea din trecut despre cazul Cambridge Analytica, cu toate consecințele sale. Normele adoptate astăzi vor împiedica apariția unor situații similare, cu scopul de a asigura protecția cetățenilor europeni”, a precizat ministrul roman al afacerilor europene George Ciamba.

Uniunea Europeană va finanța IMM-uri care vizează digitalizarea, utilizarea inteligenței artificiale, a roboților și a noilor tehnologii digitale – îndeosebi aplicarea standardului de comunicații 5G sau a tehnologiei blockchain.

Banii vor veni prin viitorul Cadru Financiar Multianual al UE 2021-2027, direct de la Bruxelles sau prin intermediul unor programe operaționale din Statele Membre. ”Vrem să modificăm Small Business Act, cu scopul de a adapta ecosistemul IMM-urilor din Europa la evoluţiile în domeniul digitalizării. Pentru un mediu de afaceri competitiv, este necesar să facilităm investițiile private, să eliminăm blocajele birocratice și să creăm o infrastructură digitală la nivel european”, a declarat Ștefan-Radu Oprea, ministrul roman pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat la conferința Reuniunii Ambasadorilor IMM,  eveniment care s-a desfășura ieri și alaltăieri sub președinția română a Consiliului Uniunii Europene.

Marți, în prima zi a evenimentului, participanții au vizitat proiectul european Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, în Măgurele. 

 

Toate edițiile rubricii Jurnal Europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

Rubrica Jurnal European din 20 martie 2019