Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Daniel Barbu (ALDE): Cine a convocat referendumuri în România ultimelor decenii? Mareșalul Antonescu, Ceaușescu și Băsescu

Daniel Barbu referendum Antonescu Ceausescu Basescu Iohannis.jpg

Daniel Barbu se opune unui referendum în ziua alegerilor europene (Foto: arhivă RFI)
Daniel Barbu se opune unui referendum în ziua alegerilor europene (Foto: arhivă RFI)

Un referendum pe tema justiției concomitent cu alegerile europene ar parazita scrutinul din 26 mai, declară la RFI Daniel Barbu, candidat ALDE pentru Parlamentul European. Președintele Klaus Iohannis a spus marți seară că este ”aproape hotărât” să convoace consultarea populară.

Reporter: Cum apreciați declarația președintelui Klaus Iohannis privind referendumul pe justiție?

Daniel Barbu: O apreciez ca fiind oarecum un ecou al unei declarații similare pe care a făcut-o, dacă nu greșesc, pe 2 februarie Emmanuel Macron, care și el a vrut să facă un referendum pe 26 mai și i s-a explicat inclusiv de propriul Guvern că este absolut inoportun să parazitezi alegerile europene cu un referendum de tematică națională.

 

Rep.: Dar statul de drept este o temă europeană.

D.B.: Statul de drept nu este o temă europeană, statul de drept este o valoare europeană.

 

Rep.: Cu atât mai mult, nu merită pusă în discuție la un referendum?

D.B.: Ce s-ar putea pune în discuție cu privire la statul de drept? Vedeți, există o campanie veche și cu accente propagandistice foarte ascuțite privitoare la tentativele de politizare a justiției. Nimic nu e mai politic decât să încurajezi întreaga societate să se pronunțe într-o chestiune privind justiția. Justiția trebuie făcută de profesioniști, potrivit legii (...). Sigur, face parte din atribuțiile lui. Acuma, cine a convocat referendumuri în România ultimelor decenii? Mareșalul Antonescu, Nicolae Ceaușescu și Traian Băsescu. Dacă Klaus Iohannis vrea să intre în această galerie iliberală, e binevenit.

 

”Referendumul pe justiție este o chestiune politică”

 

Rep.: Când a fost vorba de referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție, Parlamentul nu a avut nici o reținere să-i dea undă verde. De ce atunci era oportun un referendum și acum nu?

D.B.: Atunci a fost o inițiativă cetățenească. Eu personal nu am subscris la ea, cred că a fost o eroare, vorbesc cu titlu absolut personal, referendumul de anul trecut. Parlamentul n-a avut decât de constatat după avizul CCR că toate condițiile prevăzute în Constituție pentru organizarea unui referendum sunt întrunite, deci nu se poate face o altă alegere. În acest caz, evident, este vorba de o chestiune politică.

 

Rep.: Atunci era vorba de trei milioane de semnături, strânse prin metode puse la îndoială de unii. Acum, vorbim de sute de mii de oameni care au ieșit în stradă doi ani de zile. De ce să nu se țină cont și de opinia lor?

D.B.: Da, eu nu am nimic împotrivă să se organizeze referendumuri pe orice temă, dacă cineva consideră că un asemenea instrument are vreo utilitate. Știm cât de redusă e utilitatea legală a unui referendum de tip consultativ. Dar punând între paranteze asta și convenind cu dvs. că probabil că există în societate o anumită dorință de a organiza un referendum, el poate fi organizat o săptămână înainte, o săptămână după, în toamnă, în orice alt moment. Cred că totuși, așa cum de altfel indică și Comisia Europeană, pe 26 mai tema este Europa, reforma instituțiilor europene, rolul fiecăruia dintre statele membre într-o construcție europeană care trebuie relansată, trebuie să i se dea o nouă vigoare, un plus de democrație. Acestea sunt temele, sunt teme europene și cred că orice fel de deturnare de la această direcție europeană face jocul forțelor antieuropene de tip Putin, China și așa mai departe.

 
Daniel Barbu, despre declarația lui Klaus Iohannis privind referendumul pe justiție