Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Theresa May cere Uniunii Europene o amânare cu trei luni a Brexitului

2019-03-13t184343z_218456893_rc1a05e7df80_rtrmadp_3_britain-eu.jpg

Theresa May
Theresa May cere Uniunii Europene o amânare cu trei luni a Brexitului
Sursa imaginii: 
UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Premierul britanic Theresa May  i-a scris preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a cere o amânare a Brexitului până pe 30 iunie. „Ca prim-ministru, nu sunt pregătită să amân Brexitul mai mult”, a afirmat May în faţa parlamentului. Ea a informat că plănuieşte să ceară parlamentului să voteze pentru a treia oară privind acordul Brexitului, fără să precizeze însă când va avea loc acest vot.

Partidul Laburist a informat că prin această decizie May forţează parlamentarii britanici să aleagă între un acord pe care l-au respins deja de două ori sau ieşirea din UE fără niciun acord.

Membrii pro-Brexit din Partidul Conservator al lui May se opun unei amânări prelungite pentru că se tem că acest lucru ar putea duce la amânarea Brexitului.

UE a informat că orice extindere ar trebui să fie până pe 23 mai sau „semnificativ mai lungă” şi va necesita ca Marea Britanie să participe la alegerile europarlamentare din mai. May a declarat că nu este în interesul britanicilor să participe la alegerile europarlamentare.

Conform unui document al UE obţinut de Reuters, UE ar trebui să ofere Marii Britanii o singură amânare pentru că mai multe ar lăsa blocul european într-o situaţie neplăcută.

Liderii UE sunt aşteptaţi să discute despre cererea lui May la un summit de la Bruxelles de joi şi vineri.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că blocul european a făcut destule pentru a oferi condiţii Marii Britanii.

„Nu vor fi renegocieri, nici negocieri noi, fără noi garanţii faţă de cele pe care le-am oferit deja. Noi am ascultat intens cererile Marii Britanii, nu pot apărea altele noi”, a afirmat Juncker.

viewscnt

 
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej