Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viktor Orban suspendat din PPE cu acordul său

orban.jpg

Viktor Orbán a cazut cumva la pace cu PPE
Sursa imaginii: 
REUTERS/Vincent Kessler

Reuniunea politică a PPE a decis miercuri la Bruxelles suspendarea, pe o perioadă nedeterminată, a partidului Fidesz și a lui Viktor Orban. Rezoluția PPE a fost votată inclusiv de Orban care spusese la început că se va „autosuspenda”.

 

Fidesz nu va mai participa de acum la reuniuni, nu va avea drept de vot și nu va putea propune candidați pentru posturi.

Membrii PPE au votat cu o majoritate covârșitoare în favoarea suspendării, cu susținerea Fidesz-ului însuși.

PPE îi cere lui Orban oprirea imediată a campaniei de denigrare a UE în Ungaria și a campaniei care-l atacă pe Jean-Claude Juncker. 

Un comitet de experți independenți, prezidat de fostul președinte al UE Herman Van Rompuy, va veghea ca aceste măsuri să fie luate. Comitetul este format din Van Rompuy, Hans-Gert Pöttering și Wolfgang Schüssel care vor avea ca interlocutori trei politicieni Fidesz. 

Viktor Orban precizase însă înainte de vot că, daca este suspendat, va părăsi imediat PPE dar pentru totdeauna. În cele din urmă, un compromis a fost negociat, ceea ce este departe de sancțiunea la care se aștepta clasa politică europeană.

Fidesz a fost de acord sa se retragă temporar din PPE pâna la terminarea evaluării pe care o va face comitetul de monitorizare.

PPE a fost împins de social-democrați și de o parte din proprii membri să-și facă ordine în intern înainte de alegerile europene. 

Suspendarea unui partid național dintr-o familie politică europeană nu este o premieră, S&D l-a suspendat pe fostul premier slovac Robert Fico în 2016 după declarațiile controversate ale acestuia privind migrația. 

Cazul Orban este totuși aparte întrucât este singurul lider politic european care a atacat UE și instituțiile sale în mod constant în ultimii ani. Polonia este și ea în vizorul UE pentru comportament similar, dar acesta era mai virulent pe vremea fostei prim ministre Beata Szydlo.

Dar acest compromis găsit cu Orban este vehement criticat. Unii politicieni PPE și nu doar ei se așteptau la o sancțiune mai dură, una care să dea de gândit și să servească drept exemplu.

Atacat și calomniat de campania anti Bruxelles din Ungaria, Jean-Claude Juncker însuși insistase pentru excluderea Fidesz din rândul popularilor europeni. 

Social democrații europeni sunt și ei dezamăgiți întrucât ceruseră ca pâna la alegeri, PPE să poată demonstra că este o familie politică integră și cu simțul răspunderii. Pe de altă parte, PPE le-a cerut încă din toamna trecută și el social democraților să scape de unii membrii controversați, anume PSD-ul. 

Cu nici două luni înainte de alegerile europene, două mari familii politice se regăsesc de fapt în postura delicată de a face campanie alături de politicieni care pun în pericol statul de drept și atacă valorile europene.