Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Republica Sovietică Ungară, primul stat comunist creat în Europa, după revoluția bolșevică din Rusia

ungaria_sovietica.jpg

Budapesta, imediat după proclamarea Republicii Sovietice Ungare, martie 1919
Image source: 
Wikipedia

În 21 martie 1919, era proclamată la Budapesta Republica Sovietică Ungară. Aceasta era primul stat comunist creat în Europa după victoria revoluției bolșevice din Rusia, din toamna anului 1917. Armata Regală Română a fost cea care i-a dat lovitura de grație republicii sovietice maghiare.

Pierderea Primului Război Mondial a produs un cataclism în Imperiul Austro-Ungar, care a încetat să mai existe. În noiembrie 1918, Guvernul din Budapesta era condus de un aristocrat, Mihaly Karoly. În 16 noiembrie, la cinci zile după armistițiul care a pus capăt războiului, contele Mihaly Karoly a proclamat Republica Ungară și a preluat funcția de președinte. El a încercat să negocieze cu celelalte naționalități din Ungaria transformarea fostului regat într-o confederație după modelul elvețian. Însă era prea târziu.

Croații, românii, slovacii și sârbii luaseră decizia de a se separa de Ungaria. În acest context, Mihaly Karoly a încercat să limiteze pierderile teritoriale ale Ungariei, însă Croația s-a unit cu Serbia, iar armatele română și cehoslovacă au înaintat în teritoriile locuinte de conaționalii lor. În aceste condiții, Mihaly Karoly a demisionat în 20 martie 1919. În locul său, comuniștii au reușit să îl impună președinte pe un zidar, Sandor Garbai, care a proclamat Republica Sovietică Maghiară.

Omul forte al regimului comunist era însă ministrul de Externe, Bela Kun. Acesta spera că România și Cehoslovacia vor fi înfrânte ca urmare a unui atac combinat al sovieticilor din Ungaria și din Rusia. Lenin i-a promis sprijin, însă nu a fost capabil să îl ajute pe Bela Kun. Armata maghiară a luptat cu sorți schimbători contra celei cehoslovace, iar în Slovacia a fost proclamată o efemeră Republică Sovietică Slovacă.

Însă aceste tentative de instaurare a comunismului în Europa Centrală au fost zădărnicite de ofensivele Armatei Regale Române, care a înaintat impetuos spre Vest, după ce a fost atacată de maghiari în mai multe rânduri. În 6 mai, la Arad, s-a format un guvern contrarevoluționar maghiar, condus de Gyula Karoly, în care Mikos Horthy era ministru de Război. Ulterior, acest guvern s-a mutat la Szeged. În iulie, armata română era pe aliniamentul Tisei și a fost atacată din nou de maghiari. De data aceasta, ofensiva românească s-a oprit doar la Gyor și Veszprem, în 28 august.

În 4 august, românii au ocupat Budapesta. În 6 august, republica sovietică maghiară a fost desființată. Românii s-au retras în octombrie, iar în noiembrie 1919, Miklos Horthy a preluat puterea la Budapesta. În martie 1920, el a proclamat restaurarea regatului, însă a refuzat să îl recheme din exil pe împăratul Carol I. Miklos Horthy a condus Ungaria în calitate de regent până când a fost înfrânt în Cel de-al Doilea Război Mondial.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 21 martie 2019