Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Cum a venit Ceaușescu la putere

ceausescu.jpg

Nicolae Ceaușescu în 1968
Sursa imaginii: 
Facebook / Nicolae Ceaușescu

În 22 martie 1965 avea loc o schimbare importantă la vârful Partidului Partidul Muncitoresc Român, cel care avea să devină Partidul Comunist Român. La trei zile după moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceaușescu era ales prim-secretar al partidului. Aflați în ce circumstanțe se întâmpla acest lucru, din Pagina de istorie de astăzi.

Gheorghe Gheorghiu-Dej a încetat din viaţă în 19 martie 1965. Cu tact, Ceauşescu a reuşit să îl atragă de partea sa pe Maurer împotriva lui Apostol, care pretindea că Gheorghiu-Dej l-a nominalizat direct la succesiune. În cele din urmă comuniștii au ajuns la un compromis politic: Ceauşescu a ajuns la conducerea partidului, Stoica în fruntea Consiliului de Stat, iar Maurer la conducerea Guvernului. Alegerea lui Ceaușescu în funcția de prim-secretar al Partidului Muncitoresc Român a avut loc pe 22 martie 1965. Câteva luni mai târziu, partidul a revenit la denumirea lui inițială, de Partidul Comunist Român, avută îniante de fuziunea cu Partidul Social Democrat.

Nicolae Ceauşescu a continuat linia politică de independenţă faţă de Moscova, adoptată încă de la începutul anilor '60 de Gheorghiu-Dej. În aceste condiții, opinia publică occidentală și oficialii statelor democratice au receptat cu entuziasm breşa făcută în „lagărul socialist” de România.

Consecinţă imediată a aprecierii României pe scena internaţională a fost printre altele, vizita oficială la București a preşedintelui francez Charles de Gaulle, în mai 1968. Momentul de apogeu al regimului a fost condamnarea publică a invadării Cehoslovaciei de către trupele statelor membre ale Pactului de la Varşovia. Ceauşescu a refuzat ca trupe ale armatei române să participe la înăbuşirea fenomenului ce a rămas cunoscut ca „primăvara de la Praga”.

Acest fapt a îmbunătăţit şi mai mult imaginea României în Vest, iar acest lucru a dus la vizitele preşedinţilor americani la Bucureşti, Richard Nixon şi Gerald Ford, vizita lui Ceauşescu la Washington şi la Londra, recunoaşterea Republicii Federale Germane şi a Israelului sau participarea la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984 în ciuda boicotului „lagărului socialist”.

Prin această imagine favorabilă în Vest, Ceauşescu reuşit să obţină masive împrumuturi externe şi tehnologie occidentală. Cu toate acestea, din a doua jumătate a anilor '70 imaginea lui Ceauşescu în lume a început să sufere un proces de deteriorare treptată, în urma acutizării represiunii politice și preluării de către Ceauşescu a tuturor pârghiilor în stat, dar mai ales amplificarea cultului personalităţii și deteriorarea stării materiale a populaţiei.

Practic, cu ideea de cult al personalității Ceaușescu s-a întors din vizitele în China şi Coreea de Nord, făcute în cursul anului 1971. Încântat de ceea ce văzuse, dictatorul român s-a hotărât să aplice acasă acelaşi model ideologic. Ceaușescu a fost ales în funcţia de preşedinte al Republicii la 28 martie 1974, moment în care Nicolae Ceauşescu a monopolizat întreaga putere în stat.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 22 martie 2019