Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis invită ONG-urile la consultări pe tema referendumului

iohannis

Sursa imaginii: 
presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis invitaţii reprezentanţilor unor organizaţii neguvernamentale, pentru consultări privind referendumul pe justiţie. Discuțiile vor avea loc marţi.

Anunţul privind consultările cu președintele Klaus Iohannis pe tema referendumului pe justiție a fost făcut pe Facebook de Elena Calistru, de la organizaţia Funky Citizens: „Am primit (şi acceptat) o invitaţie de a participa la consultările Preşedintelui cu o parte din organizaţiile din societatea civilă cu privire la oportunitatea organizării unui referendum pe justiţie. Se întâmplă marţi, la Cotroceni. Aşa că am nevoie de inteligenţa voastră colectivă–voi cum simţiţi acest posibil referendum deodată cu europarlamentarele? Strică, ajută? Cum ar trebui să sune întrebarea?”.

Elena Ghioc, de la Iniţiativa România, a anunţat și ea că a primit invitaţia preşedintelui: „Administraţia Prezidenţială m-a invitat astăzi la consultări pe tema referendumului pentru justiţie. Consultările vor avea lor marţi, 26 martie. Vă ţin la curent de îndată ce aflu mai multe detalii şi vă cer opinia pe cele 3 intrebări de mai jos.

1). Sunteţi de acord cu înăsprirea legislaţiei penale pentru infracţiunile de corupţie şi de serviciu?

2). Sunteţi de acord ca cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie să nu poată fi aleşi în organele administraţiei publice locale şi centrale până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării?

3). Sunteţi de acord ca legile justiţiei şi politica penală a României să fie făcute exclusiv în Parlament, după consultarea şi în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia, GRECO şi Comisiei Europene prin rapoartele privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare?

Voi ce aţi vrea să transmitem Preşedintelui României?”, a scris Elena Ghioc pe contul său de Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat recent că este „aproape hotărât” să organizeze un referendum pe justiţie concomitent cu alegerile europarlamentare din 26 mai.