Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cenzurează Toader presa? CJI: Ministrul Justiției se poartă ca în anii `90

toader.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

”Avem de-a face cu un episod caracteristic anilor `90”, declară la RFI Ioana Avădani, de la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a respins prelungirea acreditărilor la minister pentru doi jurnaliști pe care îi acuză de nerespectarea ”regulilor de conduită”.

ACTUALIZARE: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că s-a răzgândit în privința retragerii acreditării jurnalistului Ovidiu Oanță. „Doamna premier m-a rugat să îl reacreditez”, a precizat Toader pentru Hotnews. Întrebat dacă va extinde acreditarea și pentru jurnalista Ionela Arcanu, Toader a răspuns: „Da, dacă va înțelege să respecte regulile de conduită”.

...............................................................

Mai multe instituții de presă și de protejare a drepturilor jurnaliștilor s-au autosesizat vineri, după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a respins prelungirea acreditărilor la minister pentru jurnaliștii Ovidiu Oanță, de la Pro TV, și Ionela Arcanu, Realitatea TV.

Ministrul susține că cei doi ziariști nu au respectat ”clauzele de acreditare”. Anterior, Tudorel Toader îi avertizase că nu le va mai prelungi acreditările din cauza comportamentului lor.

Mesajul primit de la Ministerul Justiției a fost: „Solicitarea dumneavoastră de acreditare a fost respinsă, în conformitate cu art. 18 alin. 3 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public”. Articolul 18 prevede: „Autorităţile publice pot refuza acordarea acreditării sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care împiedică desfăşurarea normală a activităţii autorităţii publice şi care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist, în condiţiile şi în limitele legii”.

CJI: E datoria jurnaliștilor să pună întrebări

”Avem de-a face cu un episod neașteptat și supărător, caracteristic mai degrabă anilor `90 decât anului 2019”, declară la RFI Ioana Avădani, de la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI): ”Niciunul dintre cei doi jurnaliști nu a tulburat activitatea Ministerului Justiției. Este datoria lor să pună întrebări”, spune Avădani care atenționează că ne aflăm în fața creării unui precedent periculos.

Șefa CJI mai declară: ”Un jurnalist care nu este incomod nu își face bine treaba. Legea invocată de ministru nu vorbește despre reguli de conduită, ci despre tulburarea activității. Eu înțeleg prin asta o persoană care intră într-un sediu, distruge documente, are un comportament strigător la cer. Un jurnalist care îi pune întrebări unui ministru nu se face vinovat de tulburarea activității ministrului”.

Ascultă:

 
Ioana Avădani, de la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), despre presă și cenzură