Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Șefa CDU, Annagret Kramp-Karrenbauer, cere social-democratilor din Germania sa taxeze PSD

aneggrette_foto.png

REUTERS/Fabian Bimmer

Noi am făcut un prim pas, acum ceilalți ar trebui să urmeze exemplul nostru”, a declarat sefa conservatorilor germani (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK), subliniind că PSD și liderul său Liviu Dragnea sunt, de asemenea, acuzați de autoritarism și corupție.

Ea a apărat modul în care Partidul Popular European (PPE) tratează partidul populist de dreapta din Ungaria, Fidesz. „Ne îndoim cu toții că Fidesz reprezintă valorile și principiile PPE”, a declarat șefa CDU într-un interviu acordat publicației germane ”Spiegel”. Cu toate acestea, ar trebui să i se dea partidului prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban, încă o șansă, dar, „cu siguranță, ultima”, scrie postul de radio Deutsche Welle pe pagina de Facebook.

PPE a hotărât miercuri să suspende partidul Fidesz din familia conservatorilor europeni, renunțând să-l excludă. Social-democrații, verzii, ecologiști și liberalii din Germania au criticat decizia PPE prin care s-a evitat excluderea Fidesz și i-au acuzat pe conservatori că ar continua să-l protejeze pe Orban.

Kramp-Karrenbauer, în replicã, le-a cerut social-democraților germani să devină activi pe plan european (în gruparea S&D din parlamentul european, n.r.) împotriva partidului lor soră din România, PSD.

Și liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, care este și candidatul popularilor la șefia Comisiei Europene, i-a solicitat lui Frans Timmermans ca și socialiștii să ia măsuri împotriva PSD-ului din România, așa cum și PPE a luat împotriva lui Viktor Orban.

El i-a invitat de asemenea pe social-democraţii din Parlamentul European şi pe candidatul acestora, Frans Timmersmans, să facă şi ei curăţenie în rândurile lor, sancţionând partidele cu probleme. „Văd că el (Timmermans) nu ridică un deget împotriva social-democraţilor în România, care sunt pe cale să legalizeze în parte corupţia”, a criticat el.