Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Militarii temperează a 19-a sâmbătă de proteste ale ”vestelor galbene”

veste_galbene_afp.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Mai multe zeci de mii de "veste galbene" au defilat în Franţa în a 19-a sâmbătă consecutiv, marcată de o întărire drastică a dispozitivului poliţienesc şi de incidente mult mai mici comparativ cu scenele de violenţă de săptămâna trecută, comentează AFP.

 

Circa 40.500 de "veste galbene" au manifestat în toată ţara, dintre care 5.000 la Paris, a declarat ministrul de interne Christophe Castaner. El a estimat că "consemnele de fermitate" date "au permis menţinerea ordinii şi evitarea exceselor". Sâmbăta trecută, 32.000 de persoane au protestat în Franţa, între care 10.000 la Paris, iar ziua a fost marcată de scene de vandalism pe Champs-Elysees, antrenând o netă întărire a dispozitivului de securitate în această sâmbătă.

Prezența militarilor din cadrul operațiunii Sentinelle în zonele cheie a făcut ca la Paris protestul să se încheie doar cu câteva pubele incendiate şi cu o faţadă de bancă vandalizată. Doar în cursul serii forţele de ordine au fost nevoite să lanseze grenade lacrimogene la Paris pentru a dispersa ultima coloană de "veste galbene".
În restul Franței, incidente sporadice au izbucnit la Montpellier, în sud, La Rochelle, în vest și la Nisa, în sud-est, unde o septuagenară a fost rănită grav, căzând în timpul unei şarje a poliţiei.

Guvernul nu a făcut economie de mijloace pentru a evita o reeditare a violenţelor de săptămâna trecută şi a promis "fermitate". Manifestaţiile fuseseră interzise în locuri simbolice din 15 oraşe şi armata a fost chemată să contribuie la securizarea anumitor spaţii : la Paris, unde fuseseră mobilizaţi 6.000 de membri ai forţelor de ordine, bulevardul Champs-Elysees a fost securizat în special şi accesul interzis manifestanţilor.
La Nisa, unde preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său chinez Xi Jinping sunt aşteptaţi duminică şi luni, ciocniri au izbucnit în cursul după-amiezii când câteva sute de manifestanţi au încercat să pătrundă în perimetrul interzis adunării, declanşând tiruri cu gaze lacrimogene. În cursul dimineţii, câteva zeci de persoane sfidaseră deja interdicţia de a manifesta în centrul oraşului, între care o militantă altermondialistă septuagenară rănită, care a suferit - potrivit fiicei ei - "mai multe fracturi la craniu, urechea internă şi mai multe hematoame". Circa 64 de persoane au fost reţinute, potrivit prefecturii.