
Politică
Numărătoarea inversă pentru Donald Trump a început
trump_afp.png

Raportul ar trebui să răspundă la două întrebări : a lucrat echipa lui Trump mână în mână cu Moscova în campania americană din 2016? După alegeri, a încercat al 45-lea preşedinte al Statelor Unite să obstrucţioneze justiţia? De obicei gata să reacţioneze cu privire la acest caz care îi otrăveşte preşedinţia de peste doi ani, Donald Trump, care îşi petrece acest weekend cu familia la clubul său de la Mar-a-Lago, nu a scos, pentru moment, un cuvânt. ”E bine”, a răspuns purtătorul său de cuvânt Hogan Gidley, întrebat care este starea de spirit a preşedintelui american, care şi-a petrecut sâmbăta la terenul său de golf de la West Palm Beach, în Florida. De luni de zile, Trump denunţă neobosit o ”vânătoare de vrăjitoare” vizând să-l discrediteze și a folosit aceastăexpresie de peste 180 de ori pe Twitter. În urmă cu trei zile, el a pus în mod deschis la îndoială legitimitatea anchetei, luându-şi baza electorală ca martor. ”Este destul de extraordinar ca atunci când ai câştigat o mare victorie, să vină cineva şi să redacteze un raport venit de nicăieri”, a tunat republicanul.
Pentru moment, secretarul Justiţiei Bill Barr decide dacă raportul va fi făcut public integral sau doar parțial. Democrații au făcut apel la ”transparenţă”, apreciind drept insuficientă oferta lui Barr de a transmite ”principalele concluzii”.”Congresul cere raportul întreg (...), pentru ca comisiile să poată să-şi continue activitatea independent”, a declarat sâmbătă Nancy Pelosi, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor. ”Poporul american are dreptul să afle adevărul”, a insistat aceasta. Și candidaţii democraţi în alegerile prezidenţiale din 2020 au reclamat publicarea documentului. ”Aşa cum a spus Trump, «scoateţi-l»”, a scris pe Twitter Bernie Sanders. ”Comunicaţi raportul Mueller tuturor americanilor. Acum!”, a îndemnat Elizabeth Warren.
Dacă nu apar dezvăluiri deranjante, miliardarul republican ar putea să iasă întărit din episod, mai ales dacă, aşa cum preconizează numeroşi aleşi din tabăra sa, ancheta conchide că nu a existat vreo complicitate cu Rusia. Și presa constată că procurorul Mueller nu recomandă noi inculpări în urma investigaţiilor sale. ”Dacă este adevărat, asta înseamnă că tocmai am încheiat doi ani de anchetă privind «complicitatea rusă» fără cea mai mică inculpare de complicitate. Nici măcar una”, a scris pe Twitter un apropiat al președintelui Trump. În dosar au fost până acum inculpate 34 de persoane - între care se află şase colaboratori apropiaţi ai lui Trump. Ancheta a antrenat spectaculoasa decădere judiciară a fostului său director de campanie Paul Manafort sau a fostului său avocat personal Michael Cohen - amândoi condamnați la închisoare după ce au fost găsiţi vinovaţi de diverse fapte şi declaraţii mincinoase.