Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dăncilă a decis : mută ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim

vacaaa.jpg

Sursa imaginii: 
Guvernul Romaniei

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat dumincă, la conferinţa a Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice mutarea ambasadei României în Israel la Ierusalim.

"Sunt încântată să anunţ astăzi că, după finalizarea unei analize, eu ca prim-ministru şi Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului", a anunţat Viorica Dăncilă în aplauzele sălii.

Dăncilă a participat la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC). Vizita saa în SUA are loc ca urmare a invitaţiei pe care preşedintele AIPAC, Morton Fridman, şi directorul executiv AIPAC, Howard Kohr, au adresat-o prim-ministrului României.

Vă reamintim, președinția a intrat în conflict cu executivul după adoptarea memorandumului prin care se vorbea despre această mutare controversată. În urma scandalului, premierul Dăncilă a cerut ministerului de externe o luare de poziție buine fundamentată care, pretinde ea acum, a fost finalizată și recomandă această mutare. Șeful statului a avertizat că decizia intră în contradicție cu poziția europeană pe această temă și cu poziția ONU. ”Există numeroase rezoluţii ONU care spun foarte clar că nu se vor muta ambasade la Ierusalim până nu se înţeleg cele două părţi. De asemenea, Uniunea Europeană are o linie foarte clară în acestă chestiune - nimeni din Uniunea Europeană nu îşi mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim până când nu se lămuresc părţile care este statutul Ierusalimului. Nu poate nimeni să vină de afară să le spună", avertiza Iohannis.