Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal European: Acord pentru supravegherea instituțiilor financiare europene

euro.jpg

Image source: 
pixabay.com

Președinția română a Consiliului Uniunii Europene și Parlamentul de la Bruxelles au ajuns la un acord provizoriu privind cadrul de supraveghere pentru instituțiile financiare europene. Noua legislație va spori competențele de supraveghere pentru Autoritatea bancară europeană în domeniul combaterii spălării banilor și finanțării terorismului. Acordul va trebui acum confirmat de ambasadorii UE.

Astăzi am făcut un pas major în modernizarea modului în care instituțiile financiare sunt supravegheate în Europa. În special, faptul că Autoritatea bancară europeană va avea acum competențe reale de monitorizare a problemelor de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului ar trebui să permită o mai mare convergență între statele membre și o acțiune decisivă în UE”, a declarat  Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor din România

Sistemul european de supraveghere financiară a fost creat în 2011 și cuprinde din trei instituții: Autoritatea bancară europeană, Autoritatea europeană pentru asigurări și pensii ocupaționale și Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe. Din sistemul de supraveghere face parte de asemenea  Comitetul european pentru risc sistemic, care supraveghează sistemul financiar în ansamblul său și coordonează politicile UE privind stabilitatea financiară.

În urma crizei financiare, UE și-a revizuit sistemul financiar, inclusiv modul în care este reglementat și supravegheat.

 

Președinția Română la Consiliul Uniunii Europene a organizat, în perioada 20-22 martie o vizită a Grupului de lucru al Consiliului UE privind Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS) în Republica San Marino.

Vizita a avut loc într-un context deosebit, având în vedere că negocierile pentru încheierea unuia sau mai multor acorduri de asociere între Uniunea Europeană și trei state vest europene, Andorra, Monaco și San Marino, se apropie de finalizare. Este vorba de acorduri cuprinzătoare, care să permită accesul acestor state la Piața Internă a Uniunii, precum și preluarea acquis-ului UE în legislația lor internă. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus recent că negocierile pentru acordul-cadru trebuie finalizate până la sfârșitul lunii iunie.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal Europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

Rubrica Jurnal European din 25 martie 2019