Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Preda: Ambasada nu poate fi mutată la Ierusalim fără acordul președintelui

Cristian Preda Iohannis cadere Guvern referendum.jpg

Image source: 
Facebook/Cristian Preda

Viorica Dăncilă nu poate avea opinii personale, odată ce a fost învestită în funcția de prim-ministru, declară la RFI eurodeputatul Cristian Preda, membru PLUS. Premierul a anunțat în SUA că România își va muta ambasada din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, după care a precizat la Antena 3 că a fost o opinie personală.

Cristian Preda critică ”bâlbâielile” premierului Viorica Dăncilă pe tema mutării ambasadei la Ierusalim: ”Sunt bâlbâieli, nu cred că e vorba de un anunț. Doamna prim-ministru a afirmat mai întâi că ea împreună cu Guvernul vor muta ambasada, a adoptat chiar un ton monarhic, eu și Guvernul meu, a spus Dăncilă. Câteva ore mai târziu, după intervenția președintelui, primul-ministru a spus că e vorba doar de o opinie personală. Dânsa nu realizează faptul că odată învestită în funcția de prim-ministru, nu are opinii personale, care să fie separate de puterea de care dispune”.

În opinia europarlamentarului, ”singura noutate pe care am aflat-o în urma schimbului de declarații între premier și președinte este legată de faptul că președintele nu a avut până acum acces la evaluarea pe care ministrul de Externe Meleșcanu a făcut-o (...), ceea ce mi se pare că e foarte grav”.

Cristian Preda declară că ambasada nu poate fi mutată la Ierusalim fără acordul președintelui României: ”Nu, evident, aici președintele a fost foarte clar și e regretabil că premierul nu știe nici măcar atâta lucru. Decizia referitoare la ambasade, la numirea ambasadorilor, în general, la tot ce ține de politica externă aparține președintelui, e unul dintre atributele regaliene, cum sunt numite în teoria politică și MAE nu face decât să-l ajute pe președinte în exercitarea acestei atribuții”.

 
Cristian Preda, despre mutarea ambasadei la Ierusalim