Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Preda: Ambasada nu poate fi mutată la Ierusalim fără acordul președintelui

Cristian Preda Ambasada Ierusalim presedinte Iohannis.jpg

Cristian Preda critică declarațiile premierului Viorica Dăncilă în privința mutării ambasadei la Ierusalim (Sursa foto: Facebook/Cristian Preda)
Cristian Preda critică declarațiile premierului Viorica Dăncilă în privința mutării ambasadei la Ierusalim (Sursa foto: Facebook/Cristian Preda)

Viorica Dăncilă nu poate avea opinii personale, odată ce a fost învestită în funcția de prim-ministru, declară la RFI eurodeputatul Cristian Preda, membru PLUS. Premierul a anunțat în SUA că România își va muta ambasada din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, după care a precizat la Antena 3 că a fost o opinie personală.

Cristian Preda critică ”bâlbâielile” premierului Viorica Dăncilă pe tema mutării ambasadei la Ierusalim: ”Sunt bâlbâieli, nu cred că e vorba de un anunț. Doamna prim-ministru a afirmat mai întâi că ea împreună cu Guvernul vor muta ambasada, a adoptat chiar un ton monarhic, eu și Guvernul meu, a spus Dăncilă. Câteva ore mai târziu, după intervenția președintelui, primul-ministru a spus că e vorba doar de o opinie personală. Dânsa nu realizează faptul că odată învestită în funcția de prim-ministru, nu are opinii personale, care să fie separate de puterea de care dispune”.

În opinia europarlamentarului, ”singura noutate pe care am aflat-o în urma schimbului de declarații între premier și președinte este legată de faptul că președintele nu a avut până acum acces la evaluarea pe care ministrul de Externe Meleșcanu a făcut-o (...), ceea ce mi se pare că e foarte grav”.

Cristian Preda declară că ambasada nu poate fi mutată la Ierusalim fără acordul președintelui României: ”Nu, evident, aici președintele a fost foarte clar și e regretabil că premierul nu știe nici măcar atâta lucru. Decizia referitoare la ambasade, la numirea ambasadorilor, în general, la tot ce ține de politica externă aparține președintelui, e unul dintre atributele regaliene, cum sunt numite în teoria politică și MAE nu face decât să-l ajute pe președinte în exercitarea acestei atribuții”.

Cristian Preda, despre mutarea ambasadei la Ierusalim
240