Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambasadorul palestinian la București: Zero încredere în guvernul României. În spatele mutării ambasadei sunt interese personale

Zero dialog cu guvernul și zero încredere -  transmite ambasadorul palestinian la București, după afirmațiile premierului Dăncilă referitoare la mutarea ambasadei din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. Fuad Kokaly anunță la RFI că declarațiile făcute de premier la un eveniment privat în Statele Unite îi determină pe palestinieni să-și reevalueze eventualul sprijin pentru demersul României de obținere a statulului de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Mai departe, ambasadorul susține că în spatele mutării ambsadei s-ar afla interese personale. 

Fuad Kokaly: Pentru noi e clar că acest guvern, în special premierul Dăncilă, intenționează să meargă înainte cu planurile de relocare a ambasadei.  Doamna Dăncilă crede în acest scop și lucrează, concret, în această direcție. Iar liderii PSD plănuiesc mutarea, pentru a puncta în fața Israelului și a Statelor Unite.

Rep.: La acest moment mai e vreun canal de comunicare deschis cu guvernul?

F.K.: Am încercat să o contactăm pe Viorica Dăncilă în aprilie trecut. Nici până acum nu am primit vreun răspuns. La fel și cu domnul Dragnea. Nu am putut obține o întâlnire. Nici noi și nici alți ambasadori arabi. A refuzat dialogul. Comunicare zero. 

Rep.: Un atu pe care îl aveați era votul arab în Consiliul de Securitate al ONU. Ce se va întâmpla cu acest vot?

F.K.: Noi am promis Ministerului de Externe  că vom sprijini România. Am discutat deja cu Liga Arabă, cu miniștrii arabi de externe. Am promis așadar Bucureștiului că ne vom folosi de toate pârghiile pentru a sprijini România în acest demers. Dar după aceste declarații vom vedea ce se va întâmpla. Suntem în expectativă. Președintele nostru reevaluează întregul dosar. Noi nu mai avem încredere în guvernul României. În problema conflictului din Orientul Mijlociu, cu siguranță nu mai ne putem încrede în acest guvern. 

Rep.: Trăiți în România și cunoașteți cum merg lucrurile. Cât credeți că îi pasă cu adevărat Bucureștiului de statutul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU?

F.K.: Ar trebui să-i pese. Pentru că este o mare oportunitate pentru România și pentru regiune. De ce mai sunt la guvernare, dacă nu-i interesează asta? 

Rep.: Cum explicați tot acest lobby pro-Israel? Care e explicația dvs personală?

F.K: Nu dețin toarte informațiile, dar cred că la mijloc sunt interese personale. Și chiar influență personală, pentru că Liviu Dragnea are doi consilieri israelieni apropiați de Benjamin Netanyahu. 

"România nu mai poate fi un mediator pentru că nu are o politică externă clară și coerentă"

Rep.: România deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Mai poate această țară juca rolul de mediator ?

F.K.: România nu-și mai poate îndeplini acest rol pentru că România nu are o politică externă clară și coerentă. România a fost, în trecut, un mediator în Orientul Mijlociu.   Și a jucat un rol benefic în procesul de pace dintre Israel și Egipt. Dar și în alte ocazii. Yasser Arafat a venit aici. România a fost un jucător important în Orientul Mijlociu. Dar în aceste zile nu mai are interes pentru conflictul din Orientul Mijlociu. 

Rep.: Susțineți că nu există nicio comunicare cu guvernul. Discutați în schimb cu președintele Iohannis? 

F.K.: Da. Comunicăm cu Bogdan Aurescu, l-am întâlnit de două ori pe consilierul președintelui. Și de fiecare dată a fost direct și tranșant cu noi și ne-a asigurat că politica externă este atributul președintelui și că România va continua să respecte convențiile internaționale, rezoluțiile ONU și soluția celor două state. 

Apel către presa din România: Le cer jurnaliștilor să fie obiectivi și mai bine documentați atunci când scriu despre Ierusalim

Fac un apel personal către jurnaliștii români. Le cer mai mult obiectivitate atunci când abordează subiectul. Consider că unii dintre ei trebuie să se documenteze mai bine  atunci când scriu despre Ierusalim și statutul său legal. Constat că de multe ori nu știu istoria acestui oraș. Fac așadar un apel la obiectivitate. 

Context: Afirmațiile premierului Dăncilă, făcute la un eveniment privat

„După cum știm, președintele Donald Trump a deschis ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Acest pas admirabil și curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu și poporul român. Sunt încântată să anunț astăzi, în fața audientei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care-l conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”. Afirmațiile premierului Dăncilă  au fost făcute la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice. AIPAC este o organizație evreiască privată, condusă de Morton Fridman.