Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dragnea despre mutarea ambasadei: România câștigă o relație specială cu Israelul

România câștigă o relație specială cu Israelul. Sunt momente în istoria oricărei țări când are nevoie de sprijin. (…) Putem folosi acest moment pentru a avea relații și mai bune cu Israelul. E un potențial de dezvoltare și mai mare. Sunt foarte multe investiții care pot fi aduse în România. E și o dorință a SUA, afirmă liderul PSD Liviu Dragnea, după valul de reacții stârnit de anunțul mutării ambasadei României,  de la Tel Aviv la Ierusalim. 

Eu nu am nici informațiile, nici abilitățile dlui Meleșcanu.  Să vă spună dumnealui câte șanse avem sau nu, indiferent de mutarea ambasadei la Ierusalim – a adăugat Liviu Dragnea, întrebat dacă decizia de relocare a ambasadei ar putea periclita demersul României de obținere a statutului de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. 

Reacția lui Dragnea vine după ce premierul Dăncilă a afirmat la un eveniment privat organizat în Statele Unite că România ar fi decisă să facă pasul relocării ambasadei sale din Israel:

„După cum știm, președintele Donald Trump a deschis ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Acest pas admirabil și curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu și poporul român. Sunt încântată să anunț astăzi, în fața audientei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care-l conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”. Afirmațiile premierului Dăncilă  au fost făcute la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice. 

Premierul avea să susțină apoi că a fost vorba de„o opinie personală”, după ce președintele Iohannis a acuzat-o de „totală ignoranță în domeniul politicii externe”, subliniind că decizia de mutare a unei reprezentanțe diplomatice nu aparține doar guvernului.

Luni, regele Iordaniei a anunțat că își anulează vizita în România, pe fundalul controverselor iscate de anunțul premierului Dăncilă, referitor la mutarea ambasadei din Israel.  

”Decizia a venit în semn de solidaritate cu Ierusalimul, ca urmare a declarațiilor de duminică ale premierului Viorica Dăncilă cu privire la intențiile de a muta ambasada la Ierusalim”, se precizează într-un comunicat emis de echipa de comunicare a regelui Abdulah al II-lea. 

Vizita trebuia să înceapă așadar  luni și includea semnarea mai multor memorandumuri, precum și un forum economic româno – iordanian. Regele Iordaniei urma să aibă întâlniri cu președintele Klaus Iohannis și cu liderii Parlamentului.

 

 

IN CURS DE EDITARE