Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONG-uri: Va fi referendum pentru Justiție pe 26 mai

Referenum pentru justiție, pe data de 26 mai. Reprezentanții societății civile  au anunțat marți, după întâlnirea de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, că ”sigur va fi referendum pe justiție pe 26 mai, în ziua alegerilor europarlamentare”.

La Cotroceni, cele peste 20 de ONG-uri prezente au înaintat propuneri de întrebări, după cum a transmis activistul Mihai Polițeanu:  

Mihai Polițeanu a precizat că propunerile de întrebări pentru referendum avansate au vizat: majorarea pedepselor pentru infracţiunea de corupţie şi de serviciu, reluarea iniţiativei cetăţeneşti „Fără penali în funcţii publice” și oprirea „tăvălugului de ordonanţe de urgenţă” pentru modificarea legislaţiei penale sau a legilor justiţiei.

"Există o concluzie şi aceea va fi că vom avea referendum pe tema Justiţiei, preşedintele Klaus Iohannis tocmai ne-a anunţat la întâlnirea de astăzi cu reprezentanţi ai societăţii civile. (...) Noi ne-am dus să solicităm demararea acestui referendum, am primit această veste bună că se va întâmpla (...) în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai 2019", a transmis și Elena Ghioc, președinta Mișcării Civice Inițiativa România. 

Va fi greu de stabilit o întrebare simplă, așa cum își dorește președintele, e de părere Ovidiu Voicu, director executiv al Centrului pentru Inovare Publică. Expertul mai atrage atenția că e dificil să faci politica unei țări prin referendum, pentru că apoi pot apărea excese: