Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal european: Conferință despre apărarea europeană la București

aparare.jpg

Image source: 
romania2019.eu

Președinția Română a Consiliului Uniunii Europene a organizat ieri la la Palatul Parlamentului din București, Conferința privind Cercetarea și Inovarea în domeniul Capabilităților pentru Apărare.

Alături de ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, și directorul executiv al Agenției Europene de Apărare (European Defence Agency – EDA), Jorge Domecq, lucrările conferinței au reunit înalți oficiali din cadrul ministerelor apărării din țările UE, instituțiilor europene și centrelor de cercetare în domeniul apărării și industriei de apărare. Discuțiile au vizat evoluțiile recente la nivelul Fondului European pentru Apărare (FED), dar și oportunitățile și provocările din sfera cercetării și inovării în domeniul capabilităților pentru apărare.

 „Obiectivul principal al FED este competitivitatea, eficiența și capacitatea de inovare a bazei tehnologice și industriale de apărare (EDTIB), care contribuie la autonomia strategică a Uniunii și la libertatea de acțiune a acesteia, prin sprijinirea acțiunilor de colaborare și a cooperării transfrontaliere între entitățile juridice din întreaga Uniune Europeană”, a declarat ministrul Leș în deschiderea evenimentului.

Cea mai mare conferință destinată tinerilor din Europa se desfășoară zilele acestea la București, în aula Bibliotecii Naționale a României. Este vorba despre Conferința de tineret a Uniunii Europene.

La deschidere au participat 250 de reprezentanți ai ministerelor, instituțiilor europene și internaționale din domeniile tineret și piața muncii, reprezentanți ai tinerilor din statele membre ale Uniunii Europene, din țările din Parteneriatul Estic și din Balcanii de Vest. Evenimentul s-a bucurat și de participarea ministrului muncii și justiției sociale, Marius Budăi, precum și a Delegatului de Tineret la UE, Maria Francesca Cristea. Agenda conferinței a inclus problematica Tinerii și viitorul pieței muncii, precum și dialogul autorităților cu tinerii, așa cum este recomandat în Strategia UE pentru tineret. De asemenea, un punct de interes central pentru România, în acest context, îl reprezintă locurile de muncă de calitate pentru toți.

Rubrica Jurnal european din 27 martie 2019