Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kövesi și procurorul european: negocierile nu progresează

kovesi.jpg

Consiliul COREPER se reunește joi pentru a discuta despre primul șef al parchetului european, funcție pentru care candidează Laura Codruța Kovesi.
Consiliul COREPER se reunește astăzi pentru a discuta despre primul șef al parchetului european, funcție pentru care candidează Laura Codruța Kovesi.
Sursa imaginii: 
RFI/Vasile Damian

Echipele de negociatori ai Consiliului și ai Parlamentului European au continuat miercuri 27 martie discuțiile privind cine va fi primul procuror european. Pozițiile rămân diferite iar Parlamentul forțează mâna statelor membre pentru a comunica procedura de vot care a stabilit ordinea preferințelor, cea care nu o favorizează pe Laura Codruța Kövesi. Următoarea discuție are loc în 4 aprilie. 

Discuțiile purtate prin videoconferință între Bruxelles și Strasbourg au confirmat diferența mare de poziție a celor două echipe.

Parlamentul cere Consiliului declasificarea procedurii votului care a avut loc luna trecută , ceea ce a fost acordat, spun surse europene. Nu se va comunica însă niciun detaliu asupra votului indicativ al statelor membre care ramâne secret. 

Parlamentul a cerut declasificarea încă de săptămâna trecută, dar Consiliul afirmă că doar de acum va fi în măsură să o facă.

Eurodeputații continuă să susțină un candidat unic, pe Laura Codruța Kövesi, în timp ce statele membre sunt dispuse să negocieze trei nume. Preferatul capitalelor - în urma votului amintit - este francezul Jean-François Bohnert.

Cu o astfel de poziție intransigentă, Parlamentul irită Consiliului care are impresia unei confruntări, nu a unei negocieri. 

Cele 22 de state care au acceptat să facă parte din noua instituție a Procurorului european au delegat trei țări care negociază pentru ele, anume Finlanda, Croația și Portugalia. Președinția română a UE nu participă din cauza naționalității unuia dintre candidați. 

Surse finlandeze au afirmat că nimeni nu se aștepta la un acord acum având în vedere că nu există încă posibilitatea unui compromis. 

In același timp, statele membre sunt deranjate de comportamentul deputaților europeni care se exprimă liber privind acest subiect, în timp ce capitalele nu au acest privilegiu. 

Aflat la sfârsit de mandat, acest Parlament încearcă obținerea uneia dintre ultimele victorii asupra statelor membre. Echipa Parlamentului, formată din președinții comisiilor parlamentare care i-au audiat pe candidați și din vicepreședintele uneia dintre comisii, pare foarte inflexibilă.

Procurorul european este așteptat să-și înceapă activitatea în noiembrie anul viitor. Pentru aceasta, se stabilise ca alegerea unui candidat să fie realizată pâna la sfârșitul lunii martie. 

Există deja întârzieri privind acest calendar iar viitoarea sesiune de negocieri – care se arată deja infructuoasă - are loc în 4 aprilie. Consiliul speră ca negocierile să poată lua sfârșit până în 15 aprilie, dată la care eurodeputații actuali îsi termină mandatul.