Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CRJ nu consideră oportun referendumul pe justiție concomitent cu alegerile pentru PE

crj.jpg

CRJ nu consideră oportun referendumul pe justiție concomitent cu alegerile pentru PE
CRJ nu consideră oportun referendumul pe justiție concomitent cu alegerile pentru PE

Centrul de Resurse Juridice consideră neoportună organizarea unui referendum pe justitie concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European. Suprapunerea acestor două momente le-ar altera ambelor importanța, spune la RFI Georgiana Iorgulescu, director executiv CRJ. Faptul că nu s-a discutat pe o întrebare déjà conturată face și mai dificilă dezbaterea care nu poate fi una abstractă pentru că în această situație nu ar mai fi utilă, adaugă fosta membră a CSM.În plus, dar nu în ultimul rând, Justiția, în genere, nu poate face obiectul unui referendum consultativ, funcționarea acesteia având rang constituțional, prin urmare, orice modificare se face prin referendum de modificare a Constituției, ceea ce nu este cazul acum, mai punctează Georgiana Iorgulescu.

“Noi ne-am împotrivit întotdeauna organizării simultan cu alegerile, oricare ar fie ele, europarlamentare, parlamentare sau prezidențiale, a unui referendum. Pentru că se amestecă temele.  Electoratul este dus cumva în ispită mai degrabă de referendum și atunci clasa politică monopolizează dezbaterile… Acestea sunt reguli pe care nu le-am inventat eu, sunt bune practici ale Comisiei de la Veneția.  Suprapunerea ar altera ambele momente . Acuma pe fond, cum Dumnezeu să faci referendum pe justiție fără anticorupție? Mie mi se pare inimaginabil. Cam care ar fi întrebarea aceea simplă, pe înțelesul tuturor, care ne-ar lămuri pe noi atât de tare, s-o și înțelegem și să  fim capabili să spunem da sau nu. Ce să întrebăm? Vreți justiție independentă? Bănuiesc că toată lumea dorește asta…Vreți să nu mai fie corupție? Bănuiesc că toată lumea vrea asta. Justiția este o chestiune foarte tehnică. În spatele unei întrebări simple, oricare ar fi aceea, sunt tomuri de cărți, lucrurile se leagă între ele. O întrebare aparent simplă are în spate o întreaga tehnicalitate. Poate mai degrabă să funcționeze referendumul ca un vehicul electoral. ”, explica Georgiana Iorgulescu. 

Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri  după-amiază consultări cu reprezentați ai magistraților, pe tema referendumului pentru justiţie. Aceeaşi temă de discuţii a fost abordată, marţi, de şeful statului cu reprezentanţi ai societăţii civile. La ieşirea de la discuţii, unii dintre participanţi au afirmat că preşedintele s-a aşezat la masă şi a spus: "Sunt hotărât să convoc referendumul”. Scrutinul ar urma să aibă loc în ziua alegerilor europarlamentare, iar întrebarea ar urma să fie făcută publică până în 4 aprilie. „Cred că va fi o întrebare simplă, din câte am înţeles, deşi propunerile au fost foarte variate, care să poată ajunge la cel mai larg public cu putinţă, pentru că vorbim de un referendum consultativ, într-un context politic complicat şi controversat”, declara politologul  Cristian Pîrvulescu, după consultări.

 
Georgiana Iorgulescu, director executiv CRJ