Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul împrumută 3 miliarde euro prin titluri de stat. Primul împrumut al României pe 30 de ani în euro

euro.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

România a împrumutat astăzi 3 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 și 30 de ani, aceasta fiind cea mai mare sumă luată până acum la o singură ieșire pe piețele externe, după cum scrie Profit.ro.

Investitorii au subscris, în total, peste 7,2 miliarde de euro, cererea pentru obligațiunile României fiind foarte ridicată, în contextul unui climat extern favorabil, cu un interes ridicat al investitorilor pentru datoria unor state ca România, potrivit publicației citate. Astfel, Guvernul a luat 1,15 miliarde euro prin titlurile pe 7 ani, 500 de milioane de euro prin vânzarea celor pe 15 ani, iar cu cele pe 30 de ani 1,35 miliarde de euro, potrivit Bloomberg.

Este pentru prima dată când România se împrumută pe 30 de ani în euro. Executivul a mai luat bani de pe piețele externe pe 30 de ani, dar prin vânzarea de obligațiuni în dolari. Nevoia de bani a Guvernului este destul de ridicată, după ce în primele luni ale acestui an a împrumutat mai puțin de pe piața internă, inclusiv din cauza problemelor cauzate sectorului bancar de taxarea activelor, introdusă prin OUG 114. Profit.ro a scris încă de la începutul lunii februarie că statul a mandatat mai multe bănci mari din afară țării pentru a face pregătiri necesare, dar emisiunea de eurobonduri a fost amânată din cauza întârzierii bugetului, a analizei perspectivei ratingului de țară de către agenția S&P și a incertitudinilor privind efectele OUG 114.

Guvernul a prezentat ieri un proiect pentru schimbarea OUG 114 care modifică inclusiv taxa pe activele bancare, au fost eliminate astfel piedicile pentru ieșirea pe piețele externe.